pescariEmbargoul alimentar și devalorizarea rublei au permis companiilor din industria piscicola și agricultorilor din Rusia sa câștige multi bani, remarca compania de audit Deloitte. Profiturile in ruble ale companiilor din aceste sectoare au crescut cu 150%, respectiv aproape 70%.

Cele mai mari cresteri în prima jumătate a anului 2015 au arătat companiile din industria de pescuit, profiturile lor au crescut cu 150%. Cresterea in sectorul agricol a fost de 69%, se arata in ultimul raport Deloitte, citat de Kommersant. Pentru comparație: în transporturi, in aceeași perioadă, au crescut profiturile cu 42,9%, iar în industria minieră – cu 9,7%.

Incasarile mai mari in cultivarea plantelor, creșterea animalelor și industria pescuitului sunt asociate cu o creștere a cererii pentru produsele locale, dictata de limitarea competitiei pe piata ca urmare a embargoului pe produse UE si SUA. Cu un an în urmă, Rusia a fost al cincilea importator de produse agricole, dupa Uniunea Europeană, China, Statele Unite și Japonia.

„Odată cu introducerea embargoului alimentar, ca raspuns la  regimul de sancțiuni împotriva politicii sale externe, s-a schimbat considerabil si politica strategica… devalorizarea rublei a adus în mod clar la o reducere a importurilor in Rusia în 2015, reducere care variaza intre 15% la 200%”, – se spune în raportul Deloitte.

In segmentul agroculturilor, din august 2014 pana in mai 2015, prețurile au crescut cu 10 pp (puncte procentuale). Cel mai mult s-a scumpit hrisca (produs alimentar strategic in Rusia) cu 186 pp. Prețul semințelor de floarea soarelui a crescut cu 146 pp, varza –  134 pp. În segmentul cresterii animalelor, prețurile au crescut  cu doar 6 pp.

Top 5 produse vegetale în termeni de creștere a prețurilor (mai 2014-mai 2015) (%)
Hrisca 94
Zahăr 51
varza 45
Orez 44
Roșii de seră 35

Top 5 produse animaliere:

Oua 29
Carne Pui 27
Pulpe pui 24
Carne de porc 24
Carne de vită 24

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top