Pe 9 octombrie, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE) a evaluat progresul Moldovei și Georgiei în implementarea Acordului de asociere cu UE, care a intrat în vigoare în urma cu doi ani, se arata într-o declaratie postată pe site-ul PE.

Deputații europeni au salutat procesul de reforme din Georgia, menționând că aceasta reprezintă un partener cheie al UE în regiune și au remarcat faptul că UE este acum cel mai mare partener comercial al Georgiei și cea mai mare sursă de investiții străine directe.

„Deputații europeni cer autorităților georgiene să continue să asigure stabilitate, reforme democratice și îmbunătățiri economice și sociale pentru georgieni, subliniind că corupția la nivel înalt, independența deplină a sistemului judiciar și depolitizarea mass-media rămân probleme-cheie”, se arată în raport.

Rezoluția, care exprima regretul pentru continuarea ocupării de către Rusia a unei părți a teritoriului georgian, a fost susținută de 43 de deputați europeni, 7 au fost împotrivă, unul s-a abținut.

De asemenea, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a adoptat cu 31 de voturi o rezoluție privind Moldova, în care se spune că aceasta republica este „capturată de interesele oligarhice”.

„Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care influențează parlamentul, guvernul, partidele politice, administrația de stat, poliția, sistemul judiciar și mass-media”, se spune în rezoluție.

PE a cerut autorităților moldovene să soluționeze aceste probleme și a reamintit că asistența financiară a UE va fi acordată abia după alegerile parlamentare din 2019, în conformitate cu standardele democratice internaționale.

Rezoluția subliniază că principalele priorități pentru Moldova ar trebui să fie reformele pe care ea și le-a asumat în cadrul Acordului de asociere cu UE.

Totodata, Parlamentul European este îngrijorat de reticența autoritatilor Moldovei în ceea ce privește standardele democratice și statul de drept.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to PE: Georgia – noua vedetă a preaderării la UE, Moldova – ”capturată de interesele oligarhice”

  1. bogdan spune:

    Peste tot unde pute a lume de kkat rusa astea sunt rezultatele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top