Legile adoptate după întoarcerea lui Vladimir Putin la președinție în mai 2012 au întărit în mod semnificativ controlul autorităților ruse asupra difuzării informațiilor pe Internet și în afara Internetului, ceea ce conduce la suprimarea libertății de exprimare în Rusia, se arată într-un raport comun al Clubului internațional PEN, PEN-Moscova și PEN-Sankt Petersburg.

În prefața raportului, scriitoarea Ludmila Ulițkaia a remarcat că atunci când toate faptele încălcării libertății de exprimare sunt reunite, ele provoacă un sentiment deosebit de dureros că „toate acestea nu sunt un lanț de evenimente aleatorii, ci însăși logica vieții de azi din Rusia. Documentul oferă un tablou îngrozitor al relațiilor dintre stat și societatea civilă, stat și cetățeanul individual, stat și artist”, scrie Ulițkaia.

Raportul centrelor PEN menționează suprimarea libertății de exprimare în Rusia în perioada 2012-2018. Potrivit autorilor documentului, în ultimii ani, spațiul exprimarii libere a opiniilor, a activităților societății civile și orice manifestare a disidenței în Rusia a fost invariabil restrâns. Formularea vagă a legilor și aplicarea lor selectivă permit autorităților ruse să limiteze accesul cetățenilor la informații, să aplice cenzura și să supravegheze societatea civilă, restricționând dur libertatea de exprimare în Rusia, notează autorii raportului.

Un loc special în raport este dedicat regizorului ucrainean Oleg Sențov, care s-a pronunțat împotriva anexării Crimeei de către Rusia și a fost condamnat de o instanță rusă la 20 de ani de închisoare sub acuzația de terorism.

De asemenea, autorii raportului se concentrează asupra amenințărilor la adresa libertății creativității în Rusia, citându-l ca exemplu pe regizorul Kirill Serebrennikov, care se află de un an în arest la domiciliu sub acuzații absurde de fraudă.

PEN Internațional face apel la autoritățile ruse să oprească imediat suprimarea libertății de exprimare și să creeze oportunități pentru dezvoltarea unui spațiu al dezbaterilor publice libere. Pentru a face acest lucru este necesar să se abroge legile care înăbușă libertatea de exprimare în țară, să se oprească urmărirea politică a utilizatorilor de internet și a jurnaliștilor, să fie eliberați imediat și necondiționat toți cei care sunt în prezent întemnițați sub astfel de acuzații.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top