Liderul de la Kremlin este convins că Statele Unite caută să răstoarne regimul său în Rusia, iar aceste preocupări au contribuit la creșterea tensiunii și a concurenței militare dintre foștii adversari din epoca „războiului rece“, este concluzia unui raport făcut public miercuri de catre Serviciul de Informatii al Pentagonului, screi Vocea Americii.

Documentul vorbește despre o „profundă și stabilă neîncredere a Moscovei față de eforturile SUA de a promova democrația în lume și a acțiunilor pe care Krmelinul le vede ca pe o campanie americană de promovare a unui singur set de valori la nivel mondial“.

„Kremlinul este convins că SUA pun bazele pentru schimbarea regimului din Rusia, iar această convingere a crescut după evenimentele din Ucraina“, – se mai arată în raport, care se referă la anunțul președintelui Vladimir Putin că Statele Unite ale Americii au organizat revolta populară, care a dus la răsturnarea în 2014 a președintelui prorus al Ucrainei – Viktor Ianukovici.

Rusia a răspuns prin anexarea Crimeei și acordarea de sprijin pentru separatiștii proruși din estul Ucrainei.

„Moscova este îngrijorata de faptul că standardele internaționale pe care SUA încearcă să le impună amenință bazele puterii Kremlinului, deoarece oferă drept de amestec din afară în treburile interne ale Rusiei“, – spune raportul.

„In urmatorii zece ani am putea să vedem apărând o Rusie mai încrezătoare în sine și mai capabilă“, – a declarat raportorul, directorul Serviciului de Informatii al Pentagonului, generalul Stuart Vincent.

Documentul prezice deja cunoscuta – din „războiul rece“ – confruntare ideologică globală, dar, de asemenea, avertizează că Moscova „intenționează să folosească forțele sale armate pentru a asigura securitate în propriile condiții“.

Raportul include o evaluare detaliată a tuturor aspectelor legate de puterea militară a Rusiei.

Acesta nu conține informații noi cu privire la capacitățile militare, dar prezintă Rusia drept o țară care reface în mod sistematic și cu succes forța sa armată, marina și fortele aeriene, slăbite după colapsul sovietic.

„Forțele armate ale Rusiei sunt astăzi în ascensiune – ele nu mai sunt reprezentate de vechile trupe sovietice care depindeau de unități mari cu echipamente grele“, – spune raportul.

Noua forta militara rusa este descrisa ca fiind „mai compactă, mai mobilă, mai echilibrată, capabilă să pregătească rapid ostilități pe scară largă“.

Ca exemplu a fost data campania militară rusă în Siria.

Kremlinul afirma că intervenția sa armata in Siria vizeaza „Statul islamic“ (ISIS), dar Washingtonul consideră că scopul principal al Moscovei este susținerea președintelui sirian Bashar al Assad, si oferirea de sprijin aerian pentru ofensiva armatei siriene asupra forțelor de opoziție.

Intervenția rusă „a schimbat întreaga dinamică a conflictului, a intarit regimul lui Assad și a condus la o situație în care soluționarea conflictului este imposibilă fără acordul Moscovei“, cred redactorii raportului.

„Cu toate acestea, aceste acțiuni sunt în contrast cu sentimentul adânc înrădăcinat de nesiguranță în ceea ce privește SUA, care, potrivit Moscovei, atentează la pozițiile Rusiei atât pe plan intern, cât și în străinătate“, – încheie raportul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Pentagon: Kremlinul consideră că SUA încearcă să „schimbe regimul“ în Rusia

  1. bogdan spune:

    Trebuie sa intelegem ca Lumea Democratica e la ani lumina inaintea „democratiei” din Ospiciul Lumea rusa…Ei mai au nevoie de secole sa ajunga la nivelul nostru de civilizatie si democratie ! Neanderthalienii sec 21 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top