UE ucrainaProieminente figuri pubice, oameni de cultura și politicieni ucraineni au făcut un apel public la societatea poloneză cu o scrisoare de pocăință și iertare.

Potrivit Gazeta.ua, în scrisoarea deschisă adresata către conducerea statului polonez, personalitati spirituale și culturale, precum și toata societatea poloneza se spune despre apropiere zilelor memoriale pentru fiii si fiicele morți din partea ale ambelor națiuni.

„… Durere deosebita pentru Ucraina și Polonia reprezinta tragedia de la Volyn și conflictul polonezo-ucrainean din timpul celui de-al Doilea război mondial, când mii de frați și surori nevinovați au fost uciși” – se spune în scrisoare.

„… Ne cerem iertare și în egal amasura iertam crimele si nedreptățile comise împotriva noastră – este singura formulă spirituală, care ar trebui să fie motivul fiecărei inimi ucrainene și poloneze care vrea pace și înțelegere … Cât timp vor exista popoarele noastre, vom suferi de pe urma rănilor istoriei. Popoarele noastre vor trai insa in continuare doar atunci cand, în ciuda trecutului, vor învața să se trateze reciproc ca frati egali”, – afirma semnatarii scrisorii către poporul polonez.

Scrisoarea vorbeste, de asemenea,  despre evenimentele tragice ale timpului nostru: „războiul actual al Rusiei împotriva Ucrainei a apropiat si mai mult popoarele noastre. Luptand împotriva Ucrainei, Moscova desfasoara, de asemenea, o ofensivă împotriva Poloniei și a întregii lumi libere”.

Scrisoarea este semnata de fostii președinți ai Ucrainei Leonid Kravciuk și Viktor Iușcenko, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia la Kiev – Filaret, Arhiepiscopul Suprem al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene Sviatoslav Șevciuc, politicieni importanți, scriitori, artiști etc.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

13 Responses to Personalitățile din Ucraina au adresat o scrisoare polonezilor

 1. Tzepesh spune:

  Ar trebui si o cerere de iertare catre romani si recunoasterea pactului criminal Molotov-Ribbentropp si a faptului ca multe regiuni romanesti au ajuns din greseala in Ucraina…..

  • Tzepesh spune:

   in orice caz gestul este frumos si corect…..saper ca nu il fac caci sunt prinsi la „ingramadeala” de vodkari!!!

   • Gogu spune:

    Ba sa fiti sigur ca, da. Acum vad si ei, ce inseamna sa le ia altii din pamantul tarii. Cat despre scrisoare, daca vor iertare si adevar curat, sa isi ceara iertare pentru LWOW si tot ce au luat si le-a dat rusii de la polonezi.

 2. Putin spune:

  Un gest frumos! Primul pas spre vindecare, este sa-ti recunosti greselile!

 3. Constantin Moldovean spune:

  Rahat cu perje. Lacrimi de crocodil.
  În timpul războiului al doilea, asasinii criminalului Bandera (specializați în uciderea civililor și prizonierilor de război luați de către nemți) au ucis circa 200.000 de poloni, 500.000 de evrei și peste 1.000.000 de ruși.

  • unul spune:

   Ar fi trebuit sa omoare toti rusii , oricum fac umbra pamantului degeaba

  • Catun spune:

   De ce te deranjeaza pacea dintre vecini, mai rusule?
   Copii mici „asasinii criminalului Bandera”, pe langa Stalin al vostru care a ucis mai mult decat el si Hitler la un loc.

  • Putin spune:

   Omiti cu buna stiinta MILIOANELE de rusi si ucrainieni omorati de Stalin!

   • Putin spune:

    Tocmai in asta consta gestul Ucrainei, in a-si recunoaste greselile trecutului. Un lucru pe care „lumea rusa” nu-l intelege!

  • yehudy spune:

   draga ivane, iat ti-au dat astia voie sa te joci pe strada cu 2 copeici in mana? 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivane, baga la cap: ultimul imperiu care exista acum este rusia!
   in rusia sunt 22 de republici etnice!
   in rusia sunt peste 100 de limbi nationale recunoscute oficial!@
   draga ivane, in rusia sunt peste 100 de popoare oprimate de rusi!

   draga ivane, stai linistit, totul se va rezolva de la sine: mareata si invincibila rusie se va dezintegra dupa cum s-a dezintegrat maretul si invincibilul urss 🙂
   rusia se va dezintegra din interior datorita curuptiei, incompetentei si ineficientei 🙂

 4. dalex spune:

  De romanii din Ucraina persecutati, deportati, ucisi si folositi drept carne de tun in conflictul cu Rusia se preocupa intelectualii acestei tari care inglobeaza nordul Bucovinei si sudul Basarabiei, cadou de la tatucul Stalin ?

  • Putin spune:

   „Denumirea de limbă moldovenească va dispărea treptat din școlile din Ucraina, fiind vorba de o denumire inventată politic în perioada sovietică, iar limba română va fi predată din ce în ce mai mult în univeristățile ucrainene, susține profesorul Sergii Luchkanin.
   Serghei Luchkanin este doctor în științe filologice, profesor la Departamentului de Lingvistică Generală și Filologie Clasică a Universității de Filologie de la Kiev, „Taras Șevchenko”, al Universității de Stat din Ucraina. Este specializat în istoria lingvisticii române, ruse și ucrainene.
   Există diferențe între limba română și limba moldovenească și cum apreciați originea limbii moldovenești din punct de vedere politic?
   Bineînțeles că din punct de vedere științific nu există nicio diferență dintre limba română și așa-numita limbă moldovenească. Limba moldovenească există numai din punct de vedere politic. În perioada Uniunii Sovietice, politicienii au inventat așa-numita limbă moldovenească. Uneori această denumire se păstrează și acum, dar tot din punct de vedere politic, dar din punct de vedere științific, lingvistic, nu există nicio diferență. În regiunea Cernăuți, în Transcarpatia, practic și la Kiev se predă numai limba română. Doar în regiunea Odesa, în unele școli, se predă așa-zisa limbă moldovenească din cauza că anume părinții elevilor sunt cei care insistă în acest sens.

   Există și situația în care Kievul susține oficial predarea limbii moldovenești în Odesa. De ce în școlile din Cernăuți este predată limba română, iar în cele din Odesa – așa-zisa limbă moldovenească?

   Este o moștenire a limbii sovietice. Generațiile precedente, persoanele mai în vârstă au fost educate și li s-a spus că există așa-zisa limbă moldovenească și nu vor să cedeze acum, dar în timp lucrurile se vor schimba, situația va reveni la normalitate. Generațiile tinere vor studia limba română, ca oră de predare, și care va fi numită corect și în școlile din regiunea Odesa.

   Cum apreciați Dvs. Situația actuală a școlilor cu predare în limba română din Ucraina? Periodic apar știri despre restrângerea orelor cu predare în limba română, a școlilor și a claselor în care se studiază în limba română.

   Aici putem constata că nu intervine politicul, dar se face vinovată evoluția demografică: natalitatea scade, iar numărul elevilor, la fel, se diminuează. Situația este caracteristică nu numai școlilor cu predare în limba română, dar și în cele cu predare în limba ucraineană. Totuși, este păstrată predarea limbii române, sunt păstrate școlile cu predare în limba română în regiunea Cernăuți, Transcarpatia. Limba română se predă și se studiază ca specialitate la patru univeristăți. Este vorba despre Universitățile din Cernăuți, Ujhorod, Ismail și Kiev. Pot să vă spun că anul viitor, de exemplu, la Facultatea de Istorie a Universității Naționale Taras Șevcenko, studenții vor beneficia de un nou curs, cel privind studiile europene în cadrul căruia sunt prevăzute și orele de predare a limbii și civilizației române. În condiiiile în care Ucraina se apropie de Uniunea Europeană, sunt sigur că studierea limbii și a civilizației române, cel puțin la nivelul învățământului superior, se va extinde.

   În Serbia există un curent privind redenumirea limbii române în limba vlahă pentru minoritatea română din această țară. Vedeți vreo asemănare cu proiectul politic privind inventarea limbii moldovenești?

   Înțelegeți că în Evul Mediu multe popoare au fost denumite altfel decât sunt denumite în prezent. De exemplu, ucrainenii au fost cunoscuți și ca roxolani europeni sau altfel. Este vorba despre o simplă greșeală istorică, din punct de vedere al istoriei contemporane. Acest curent nu are nicio perspectivă, cum nu are nici curentul dacic, de exemplu. Este doar o variantă a studiilor istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top