savcenko2Mai mult de 270 de personalitati din Occident au semnat o scrisoare deschisă in atentia liderilor europeni, pentru eliberarea ucrainencei Nadia Savcenko.

Autorii scrisorii sunt laureați ai premiului Nobel, scriitori, oameni de știință, politicieni, figuri publice, filosofi, artiști, reprezentând cel puțin 20 de țări.

Printre semnatarii petiției se afla Svetlana Aleksievich (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Belarus), Tomas Venclova (scriitor, Lituania, SUA), Elfriede Jelinek (Premiul Nobel pentru Literatură, Austria), Markus Meckel (fostul ministru german de externe), Guy Verhofstadt (preşedinte al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa din Parlamentul European, fostul prim-ministru al Belgiei), Viktor Șenderovici (scriitor, Rusia), Agnieszka Holland (regizor, Polonia), Michael Epstein (profesor al Departamentului teoriei culturale și literatura rusă de la Universitatea Emory, Atlanta (Statele Unite ale Americii), Jerzy Buzek (fostul prim-ministru al Poloniei și fost președinte al Parlamentului European), Refat Chubarov (șeful Mejlisului poporului tătar din Crimeea, președinte al Congresului Mondial al tătarilor din Crimeea) și altele.

Ei au cerut liderilor europeni să „ia măsuri de urgență pentru eliberarea imediată și necondiționată a cetățeanului ucrainean, in varsta de 34 de ani, Nadia Savcenko, răpita și detinuta în închisoare în Rusia de 20 de luni” și au concluzionat că „abilitatea noastră de a salva viata ei va testa eficacitatea diplomației internaționale și angajamentul nostru față de valorile europene”.

Inițiativa de colectare a semnăturilor pentru o scrisoare deschisă a fost difuzata de un grup de intelectuali ucraineni și poloneze și s-au colectat deja peste 5.000 de semnături într-o singură zi.

Oricine se poate alătura inițiativei semnand scrisoare deschisă la adresa: http://www.ipetitions.com/petition/free-savchenko-open-letter-to-european-leaders.

După cum se știe, Nadejda Savcenko a anunțat o grevă a foamei pe 3 martie după ce instanța nu ia acordat ultimul cuvânt, și a reprogramat audierea pentru 9 martie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top