titeiPetrolul rusesc existent se va termina peste 28 de ani, iar scăderea producției rezervelor tradiționale va începe deja din 2020, a declarat ministrul rus al Resurselor Naturale, Serghei Donskoi, într-un interviu pentru „Rossiiskaia Gazeta”.

Donskoi a constatat că rezervele de petrol din Rusia sunt de aproximativ 29 de miliarde de tone. Extractia de ţiţei, fără gaz condensat, a ajuns în 2015 la circa 505 milioane de tone.

„Dacă luăm în considerare aceste cifre, rezervele deschise ne vor ajunge pe 57 de ani” – a spus ministrul resurselor naturale.

Dar, a reamintit el, potrivit experților, volumul rezervelor dovedite este de numai jumătate din cifra mentionata – aproximativ 14 miliarde de tone. „Prin urmare, suntem asigurati cu rezerve dovedite pentru doar 28 de ani” – a spus ministrul.

Donskoi a afirmat că fara descoperirea unor noi stocuri subterane, rezervele tradiționale de ţiţei vor începe să scadă în Rusia începând cu anul 2020. Acest lucru se va produce în contul creșterii ponderii zacamintelor de petrol mai greu de extras.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

12 Responses to Petrolul existent se va termina în Rusia peste 28 de ani

 1. Clau spune:

  Hai sa fim seriosi ! Aste sunt fumigene pt. fraieri. Rusii au rezerve pe 280 de ANI LUMINA 🙂
  De fapt chiar si cazanele din iad functioneaza pe petrol rusesc. Se stie, ei sunt cei mai de „incredere” parteneri de afaceri, unii spun ca sunt mai „buni” decat diavolii cand te „imprietenesti” cu ei. Putinalaul nici nu e om, o spun chiar si „savantii” rusnaci, e pui de satana…

 2. ion spune:

  Hai sa fim seriosi ! Aste sunt fumigene pt. fraieri. Rusii au rezerve pe 280 de ani.

  • abas spune:

   Apropo de „fumigene”, teoria clasica a originii petrolului (titei sau „crude oil”) este cea organica si nu-i vorba numai de .. dinozauri ci si de plancton (fauna microorganica). Temperatura, presiune, descompunere anaeroba, chimismul rocelor gazda/magazin – chestii cunoscute. La fel si producerea petrolului sintetic din carbune sau roci carbonatice (de catre germani) este cunoscuta. Zacamintele de petrol pot fi exploatate in conditii naturale (folosind presiunea geologica, de zacamint) pina la 70% si chiar (in anumite conditii) pina la 80%. Extractia absoluta este practic imposibila, dar cu presiune suplimentara (aer sau apa) se mai pot recupera, probabil inca cca 10%. Etansindu-se gura sondei si in conditii de calm tectonic s-a observat o anumita imbogatire a rezervei ramase. Se presupune ca este vorba de o auto-regenerare prin procese ce tin de biochimie – aportul din alte surse este exclus pentru ca ar implica si reversul, o posibila pierdere/scurgere.
   Este o generatie nou (printre care astrofizicieni) dar si o generatie recenta de oceanografi (cu pregatire in chimie si geologie fizica), care cam cu totii au lansat teorii noi (cred ei) despre originea petrolului. Sugereaza ca petrolul se regenereaza cu contributia C-13 (terestra sau extraterestra). Doar ipoteze, pentru senzatie si reclama.
   „The abiotic theory of the origin of oil directly challenges the conventional scientific theory that hydrocarbons are organic in nature, created by the deterioration of biological material deposited millions of years ago in sedimentary rock and converted to hydrocarbons under intense heat and pressure. While organic theorists have posited that the material required to produce hydrocarbons in sedimentary rock came from dinosaurs and ancient forests, more recent argument have suggested living organisms as small as plankton may have been the origin.” Ce este nou aici? Planctonul nu a fost exclus niciodata din formula. De introduce aspectul de poluare a mediului oceanic cu fragmente fine de plastic transportate eolian – acest plastic afecteaza fauna marina care se depune pe fundul oceanelor, unde urmeaza procesul de transformare cunoscut. Ipotezele sugereaza (nimic demonstrat sau dovedit practic) o accelerare a procesului anaerob prin participarea unor elementi proveniti din .. adincurile Pamintului (lava si roce eruptive).
   Pina la proba contrarie sunt deacord cu un singur lucru: zacamintele de petrol existente nu au fost descoperite in totalitate, iar unele vor necesita tehnologii avansate pentru a fi extrase (adincimi mari, nu foarte mari pentru ca petrolul si gazele nu suporta temperaturi ridicate – indiferent de adincimea la care ar fi putut ajunge .. dinozaurii, chiar si datorita unor evenimente tectonice), pe uscat sau in oceane (inclusiv zonele arctice). Nimeni, inca, nu a dezvoltat ideia de multiplicare a petrolului existent ramas neextras. Multe din asemenea foraje sunt folosite astazi pentru stocarea deseurilor radioactive.
   Sunt lansate chiar idei ca regenerarea perpetua a petrolului a fost tinuta secret pentru a manipula omenirea cu preturi ridicate si profitabile ale petrolului. Ceva palpabil: „Pentru 2008 este prevăzut să se inaugureze platforma de lichefiere directă din Shenhua, Mongolia Interioară (China), a cărei capacitate este de un milion de tone pe an, produse finale fiind (motorină, benzină și GPL).” China are carbune si proietcul a fost detaliat pina la nivelul investitional functie de pretul petrolului pe piata internationala. Incepind din 22 septembrie si pina la 31 mai 2006, constructia plartformei a fost indeplinita 30%. Intre timp a intervenit intelegerea cu rusii care vor aproviziona intregul necesar din 2020. Bitanicii au avut si ei, la sfirsitul WW II, productie de petrol sintetic – se pare ca au dezasamblat instalatia, petrolul natural fiind mai ieftin.

 3. abas spune:

  Au vindut indienilor 50% participatia la cimpurile petrolifere Vankor si Tass-Yuriah care asigura productie de 3.3 milioane tone pe an, peste 120 de ani la un pret de cca 30 $/barilul.
  In rest, Rusia pastreaza productia constanta de cca 10.5 Mbarili/zi (cu 9 – 35 $/baril) chiar daca americanii si saudienii urca cam la 12 Mbarili/zi.
  In decembrie 2015 au inceput foraje in bazinul Arctic unde productia este deja 70,000 barili/zi. Rusiei ii ajunge 0.7 % din productia totala pe care o poate avea.
  China prefera petrolul rusesc la concurenta cu cel saudit. Saudia lupta cu un deficit extern de cca 20 % din PIB. Cererea s-a redus si totusi pretul a urcat (se simte si la pompa). Se asteapta iar o cedere de pret. Iranul nu-si poate permite sa reduca productia pina ce exportul nu atinge un minim de 1.5 Mbaril/zi. Astazi (17 martie) pretul este cam 40 $/baril.

  • Clau spune:

   pe scurt ce spune neica (nimeni) abas e ca rusnacia e pe duca, vinde si ce nu a exploatat inca, isi vinde si viitorul…

  • Catun spune:

   Papusa abas, si „saudienii” acestia pe ce planeta traiesc? Daca NASA a descoperit apa pe Marte, rusii au descoperit saudienii.

   Un simplu nativ roman nu „isi permite” o astfel de greseala. Mai ales ca ea vine din partea unui intelectual cu multe recunoasteri internationale, cu realizari in domenii tehnologice importante, un bun analist al pietelor financiare, al domeniul militar, jurnalistic, politic si istoric.

   • abas spune:

    „You might think that the first human explorers on Mars will park next to a salty stream and use it to manufacture fresh drinking water. Reality is much more subtle. Finding evidence for flowing water is not the same as finding life. Right now, scientists don’t know where this water is coming from, or if the chemistry in these Martian seeps is even life-friendly. And unfortunately, chances are it will be a long time before we can get there to find out.” Nu toate „sarurile” in solutii sunt baubile, adica nu-i o garantie ca se poate trai. In orice caz, este un pas ininte dar nu stim spre ce: „Why would we want to colonize other places when our history shows we are utterly unable to manage even this one? Humans will not change anywhere.”

   • abas spune:

    Analiza spectrala, folosita in astrofizica (dar si in laboratoare de geochimie) da rezultate ce trebuiesc intotdeauna verificate prin mtode clasice (le-as numi concrete), pentru a avea valoare aplicativa.

 4. mocanu dan spune:

  IN RUSIA POATE….DAR IN SIBERIA?UDE SUNT VREO 50 DE ROMANI MARI.

 5. Clau spune:

  …rusnacii au petrol pentru 100ani …daca nu le-o cumpara nimeni din afara si folosesc resursele doar intern pentru deparazitare. Nasol e ca peste 100 ani o sa fie mancati de purici cei cativa care o sa supravietuiasca anului 2017 prevestit de dl. Yehudy.

 6. Zorg spune:

  Panouri solare. Au nemții de vânzare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top