sonda petrol2Bugetul pe 2016 al guvernului rus se bazează pe un preț mediu anual la petrol de $ 60/ baril. Cu toate acestea, creșterea exporturilor de petrol iranian în anul următor ar putea împinge prețurile mondiale sub 40 de dolari per baril, iar unii experți estimeaza chiar o scădere de până la 25 $, scrie Nezavisimaia Gazeta.

După semnarea acordului cu privire la eliminarea sancțiuni împotriva Iranului, Teheranul si-a anuntat planurile privid creșterea producției și a exporturilor de petrol.

„Exporturile de petrol iranian ar putea ajunge la 2,5 milioane de barili chiar din a doua zi după intrarea în vigoare a acordului privind programul nuclear”- a declarat ministrul petrolului iranian, Bijan Zanganeh.

Potrivit lui, țara este destul de pregătită pentru creșterea exporturilor cu 500 mii barili pe zi după ridicarea sancțiunilor.

National Iranian Oil Company (NIOC) este gata sa creasca  producția de petrol la toate sondele deja din acest an. „Iranul, după ridicarea sancțiunilor,  va încerca să maximizeze exportul de petrol și sa recupereze cota de piata europeana de 42-43%”, – a subliniat Mohsen Kamsari, directorul responabil de relațiile internaționale NIOC. „Cu toate acestea, a spus el, țara nu intenționeaza să-și reorienteze fluxul de petrol din regiunea Asia-Pacific. Piața asiatică este mai aproape de Iran și va rămâne principala pentru noi” – spune Kamsari.

În momentul de față, cota de piata a petrolului iranian în lume nu depășește 1,5%, iar exporturile de ţiţei sunt de aproximativ 1,1 milioane de barili pe zi. Cu toate acestea, chiar și în 2012, înainte de impunerea sancțiunilor împotriva țării, volumul exportat era de 2,5 milioane de barili de petrol pe zi.

Și dacă înainte de sanctiuni Iranul livra 40% din petrolul sau în Europa, după impunerea sancțiuni țara s-a reorientat pe piața asiatică.titei

Este de remarcat faptul că, spre deosebire de o serie de alte țări producătoare de petrol, cum ar fi Rusia sau SUA, Iranul este parte a Organizației Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care reglementează în mod oficial cotele de producție de ţiţei. După impunerea de sancțiuni împotriva Iranului, cea mai mare parte din cota țării a fost luata de Arabia Saudită, iar partea cea mai mică de Irak.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Petrolul iranian va lovi crunt bugetul rus

  1. Radu spune:

    Da, ca in restul lumii este diferit! Nu prea esti umblat. Cunostiintele tale economice sant reduse, altfel ai sti ca mai mult de jumătate din prețul unui litru de benzină reprezintă taxe: TVA, accize, supra-acciza. Dar pe tine te doare ca sufera Rusia propagandistule, nu te doare pe tine de Romania. Ca litrul de benzina are un procent mult prea mare in puterea de cumparare, asta este alta problema, si nu-mi face placere sa o discut cu unul ca si tine, care a invatat-o in communism si nici atunci nu a stralucit.

  2. Schtrul spune:

    Oricat ar scadea pretul petrolului pe plan mondial,in romania nu va scadea pretul petrolului la pompa mai mult de cativa banuti niciodata si asta de de ochii prostimii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top