Situația victimelor în rândurile militarilor ruși în Siria, potrivit datelor oficiale ale Ministerul rus al Apărării la data de 7 decembrie 2016, arata numai 24 de persoane ucise: 21 de militari morți în timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, trei – pierderi non-combatante.
Cu toate acestea, numărul real al victimelor poate fi mult mai mare. Conform unor surse neoficiale, de la implicarea oficiala a armatei ruse în ostilitățile din Siria, pe 30 septembrie 2015, numarul victimelor ruse variază de la câteva sute la 1.000 de persoane. În martie 2016, publicatia „Fontanka” scria despre un incident militar major in Siria, în urma caruia au murit cateva zeci de militari rusi. În luna august 2016, canalul britanic Sky News a raportat pe surse că aproximativ 600 de mercenari ruși au fost uciși în total în Siria.
Kremlinul nu recunoaste pierderile umane în războiul din Siria, pentru că știrile cu morții din armata rusa sunt percepute în mod negativ în societate și, în consecință, pot afecta negativ ratingul lui Putin.
De altfel, în luna mai 2015, președintele rus a semnat chiar un decret, potrivit căruia pierderile de personal militar „în timp de pace, în timpul operațiunilor speciale” reprezinta secret militar.
Despre faptul că cifrele „oficiale” cu mortii în Siria nu coincid cu cele reale, putem judeca pe baza unor scapari – astfel, in lista oficiala nu se regasesc, spre exemplu, ofiterii Serghei Morozov și Maxim Kolganov sau membrii forțelor Spetsnaz – Oleg Arhireev și Maxim Sorocenko.
Armata rusa a reusit sa ”mențină” un număr mic de victime într-un război prelungit – doar 24 morți – apeland la următorul truc: militarii ruși sunt implicati în războiul sirian nu ca soldați ai armatei ruse, ci în calitate de mercenari ai companiilor militare private.
Așa cum a scris anterior The Daily Beast, „forțele armate ruse nu pot recunoaște lumea ascunsa a mercenarior, pentru ca astfel de ”contractori” sunt interzisi prin lege. De aceea, partea rusă preferă să mențină această abordare pentru a „nega plauzibil” orice anunturi privind mortii in randul militarilor rusi.
Activitatea companiilor militare private nu este reglementata în Rusia. În toamna anului 2014, în Duma de Stat a fost propus un proiect de lege privind înființarea în Rusia a companiilor militare private. În septembrie 2015, Guvernul a declarat că a examinat acest proiect de lege si concluzia a fost ca adoptarea sa este prematura. Cu toate acestea, în luna octombrie a acestui an, guvernul a trimis Dumei de Stat proiectul de modificare a legii „Cu privire la serviciul militar și serviciul militar obligatoriu”. Potrivit acestora, participarea armatelor private în operațiuni militare „cu scopul suprimării activităților teroriste internaționale în afara teritoriului Rusiei” va fi, practic, legalizata. Astfel, luptatorii companiilor militare private din Rusia, care au semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării, vor fi asimilati ”militarilor contractuali”.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Insasi subiectul acesta face ca Rusia sa emane a terorism ca aburii de alcool.
sa remarcam ca singurul portavion rusesc, ala de merge cu carbuni, a pierdut 2 avioane numai la decolare si aterizare in 3 saptamani 🙂
pai „demonstrayia de forta” a federatiei ruse cu singurul portavion care se afla la nivelul anilor 1950 reprezinta tragedia fortelor armate ale federatiei ruse 🙂
traiasca regimul corupt putin care va asigura dezmembrarea federatiei ruse 🙂
traiasca serviciile secrete ruse care il vor inlatura pe putin in 2017 dupa modelul ceausescu 🙂
2 avioane si un elicopter(cum numesc ei sicriele cu elice in plan orizontal…)
Ei cu aceasta okazie nu se mai folosesc abatoarele din OLR ! O fi mai ieftin sa sacrifici godaci in Siria si sa-i aduci gata transati in patria lor de 2 capici…La mai mare !