Andrei PiontkovskiCe mijloace, cu excepția celebrei „superioritati spiritualitate” a poporului rus, ar putea fi folosite de Vladimir Putin pentru o confruntare de succes cu NATO și anexarea unor teritorii ale țărilor membre NATO (ex. Estonia), se intreaba cunoscutul expert politic Andrei Piontkovsi, in krymr.com.

NATO depaseste de cateva ori Rusia ca dezvoltare economicaștiințifica și tehnologica dar si dupa potențialul forțelor armate conventionale.

Rusia are arme nucleare. Dar, vă întreb, nu este în general cunoscut faptul că în domeniul armelor nucleare, de mai bine de o jumătate de secol Rusia și SUA sunt în pozitia cunoscuta in şah drept PAT, ceea ce inseamna ca orice utilizare a armelor nucleare inseamna distrugerea reciprocă. 

Prin urmare, factorul nuclear poate fi exclus din calculele strategice?

Sa nu ne grabim sa raspundem. În situația geopolitică nucleara actuala, axata pe schimbarea status quo-ului, statul care are o voința politică pentru o astfel de schimbare, absolut indiferent la valoarea vieții umane (inclusiv a propriului popor), precum și cu un anumit grad de aventurism, poate obține rezultate majore in politică externă numai sugerand ca ar putea folosi armele nucleare.

La urma urmei, strategia nucleară nu este un calcul matematic al scenariilor  privind schimbul de lovituri cu focoase nucleare. În foarte multe privințe este vorba in realitate despre un duel psihologic dramatic.

Vladimir PutinAgenda lui Putin pentru noul război mondial NU pune ca prim obiectiv distrugerea SUA. Intradevar, scenariul ar putea fi realizat numai cu costul  eliminarii reciproce în urma unui război nuclear pe scară largă. Agenda lui Putin este mai modesta: extinderea maximă a Lumii Ruse”, destramarea NATO, discreditarea și umilirea SUA ca garant al securității Occidentului.

„În general, aceasta este revansa lui Putin pentru înfrângerea URSS în al treia Război Mondial (rece), asa cum al doilea război mondial a fost revansa lui Hitler pentru înfrângerea Germaniei în primul razboi mondial”, afirma Piontkovski.
Scenariul celui de-al 4-lea razboi mondial
Punand în aplicare conceptul de „strangere a pamanturilor ruse”, anuntat de  Putin in cadrul discursului de pe 18 martie (cand a vorbit despre codul genetic unic al poporului rus), rusii exaltati din orasul Narva (Estonia), unde sunt majoritari, vor organiza un referendum privind aderarea orasului lor la „Lumea Rusă„. In spirjinul lor vor veni (in concediu) trupe ruse deghizate in „omuleti verzi” (fara insemne militare) care vor fixa pe teren noi puncte de frontieră.Care vor fi acțiunile NATO în această situație? În conformitate cu articolul 5 din statutul organizației, toate statele sale membre ar trebui să ofere sprijin militar imediat Estoniei. Unele dintre aceste state au posibilitatea tehnică de eliminare de la distanta a acestor „omuleti verzi”, şi a convoaielorumanitare”, cu arme de mare precizie in doar o jumatate de oră.
Refuzul aliaților Estoniei de îndeplinire a obligațiilor care le revin va fi un eveniment de importanță istorică epocală: aceasta ar însemna sfârșitul NATO, şi sfârșitul SUA ca putere mondială și garant al securității Occidentului și inceputul dominației politice a Rusiei lui Putin nu numai în zona  Lumii Ruse”, ci pe întregul continent european.Răspunsul la intrebare dacă NATO va apara Estonia în cazul tentativei lui Putin de cucerire nu este evident. Mai ales dacă Putin va declara , în caz de amenințări NATO la adresa forțelor sale convenționale sau la adresa granițelor sacre ale noii lumi ruse„, el va fi obligat să răspundă cu un atac nuclear  limitat, distrugand, de exemplu, două capitale europene.Și acum, sa ne punem in locul premiatului cu Nobelul pentru pace Barack Obama. El este  singurul care poate interveni într-un conflict atât de brusc agravat în jurul abosul necunoscutul in SUA orășel baltic Narva. Iar toata comunitatea progresista din Europa si SUA va exclama in cor, ca in urma cu 75 ani: „Nu vrem să murim pentru Danzig (Narva). Criza estoniană nu are nicio soluție militară, trebuie urgent să aducem in Estonia misiunea OSCE pe care s-o interpunem intre omuletii verzi si firava armata estoniana„!

Putin este convins că îl va bate pe Obama pe parcursul conflictelor militare care vor apărea în calea realizării visului sau privind  „Lumea Rusă” (a reusit acest lucru in 2008 cu Georgia, in 2014 cu Ucraina), în ciuda faptului Rusia este mult inferioara NATO în domeniul armelor convenționale și nu depășește Statele Unite în domeniul nuclear.

Putin nu va juca șah, ci poker nuclear. Va ridica tot timpul miza pana cand Obama va clipi primul și va arunca cartile. Dacă tovarășul Kim Jong-un, care detine doar o „galeata cu laturi nucleare” face ca toata lumea civilizata să danseze în jurul său, atunci închipuiti-va ce poate sa faca domnul Putin cu al sau urias arsenal nuclear?

arme nucleare

Putin nu va juca şah cu Obama, ci poker nuclear. Va ridica tot timpul miza pana cand seful SUA va clipi primul și va arunca cartile.

Paradoxulul Narva” consta in faptul ca Putin poate pune tot Occidentul in fata unei alegeri grele predare umilitoare și retragerea din istoria lumii sau un război nuclear cu o persoană dintr-o altă realitate. Din pacate, Occidentul nu abordează paradoxul Narva in mod unitar. În plus, existat o tendință revoltatoare si revelatoare în comportamentul unor țări membre NATO. Jackson Dieh, redactorul-șef adjunct de la Washington Postl, reflectând asupra derivei proPutin” a unor țări precum Ungaria, Cehia şi  Slovacia, observă pe bună dreptate un astfel de comportament nu se datorează doar motivelor economice.

Unele dintre ele se pare ca incep sa faca alte pariuri in materie de securitate. Ele au ajuns la concluzia că nu e nevoie să aștepte sa vada în practică dacă Putin a glumit sau nu despre marșurile sale in forța spre capitalele europene ale fostului bloc sovietic, și dacă Obama si NATO le va acorda ajutor sau nu .

Astfel, Kremlinul a câștigat prima victorie în războiul psihologic cu vecinii baltici: trei membri NATO incearca sa-si acopere  riscurile în caz de eșec al NATO in apărarea statelor baltice in fata „colectorului” de „pamanturi rusesti”. Instrumentele acestui război hibrid sunt variate: declarații ale Ministerului rus de Externe privind hărțuirea etnicilor rusi din tarile baltice, hartuirea spatiului aerian NATO cu avioane militare ale Federației Ruse, răpirea unui agent de securitate estonian, arestarea navei lituaniene, si, nu in ultimul randgluma” lui Putin despre cucerirea in cateva zile a capitalelor din Europa de Est, inclusiv Bucuresti. Un rol din ce în mai mare in acest razboi psihilogic il are intimidarea cu armele nucleare, amenințarea sau șantajul utilizarii armelor nucleare etc.

Între timp, Kremlinul se grăbește să-și consolideze planurile sale nucleare ambițioase în noua doctrină militară, oferindu-le astfel o anumită respectabilitate și legitimitate. Sunt revizuite dispozițiile fundamentale ale conditiilor de utilizare a armelor nucleare rusești: Federația Rusă își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la orice amenintare nucleara sau oricare alta de natura distrugerii in masa, împotriva sa și (sau) a aliaților săi, precum și în caz de agresiune împotriva Federației Ruse cu arme convenționale, cand este pusa sub amenințare însăși existența statului.

patrusev

In vizita sa la Bucuresti, Nikolai Patruşev a fost intalnit la cel mai inalt nivel. A discutat cu Ponta despre perspectivele de colaborare în domeniul energetic şi implicarea companiilor ruse în proiecte de transport şi stocare a resurselor energetice

Nikolai Patrusev, fostul sef  FSB (pana in 2008) si actualul secretar al  Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat pe 14 octombrie într-un interviu în ziarul Izvestia” ca Rusia va ajusta termenii utilizarii armelor nucleare în respingerea agresiunii cu utilizarea de arme convenționale, nu numai la scară generala, dar, de asemenea, şi in cazul unui conflict regional și chiar local„.

Chiar și într-un război local, chiar și într-un conflict ipotetic în jurul orasului Narva sau orice alt punct de interes al Lumii Ruse”. Nu întâmplător, nevoia urgentă de corectare a doctrinei militare a apărut după ce a fost lansata la Kremlin ideologia „lumii ruse„.

Chiar asa de importante sunt resturile fostei URSS  pentru statul rus ca nu poate trăi fără ele, si nu doar ca nu poate trai, dar aduce lumea in pragul unui razboi de extinctie la fel ca în 1962?

Desigur ca nu. Putin și credinciosul sau Patrusev nu au fost niciodata interesati de Narva si locuitorii săi ruși, precum nici de Crimeea, Lugansk și Donețk.

Vorbim despre o serie de lucruri mult mai importante pentru ei despre puterea pe viata a lui Putin. El nu poate spune direct supușilor săi:Sunt aici  la Kremlin pentru totdeauna, iar toti Abramovicii, Yakuninii, Rottenbergii pot continua să jefuiască in liniste”.

El ar trebui să-si convinga supusii ca rămâne pentru totdeauna la Kremlin de dragul poporului, ca este Mesia, liderul spiritual al lumii ruse” si comandant al Rusiei in al 4-lea Război Mondial cu toata lumea anglo-saxonă. „Palosul nuclear sfintit de Patriarhul rus ne va aduce victoria, iar toți cei care nu sunt de acord cu mine sunt trădători naționali!”.

putinPutin a pronunta in martie un discurs hitlerist cu ocazia anexarii Crimeei. Dar Putin nu este Hitler, nu este ideolog. Adevaratii ideologi ai nazismului in Rusia sunt Dughin, Prohanov, Prosvirin, Kholmogorov, Girkin şi Prilepin. Ei si simpatizantii lor reprezinta o minoritate marginalizata in Rusia, dar ei sunt omniprezenti pe toate televiziunile, desi nu au fost niciodată în măsură să adune la mitinguri mai mult de câteva mii de oameni. Marsurile antifasciste la Moscova, organizate în martie și septembrie, au fost mult mai convingătoare.

Putin a furat de la nazistii rusi ideologia Reich-ului rusesc si tot el, in scopuri profilactice, a trimis la moarte in Ucraina pe cei mai activi sustinatori nazisti, sute din acestia murind în Donbas. Pentru Putin, această ideologie este de natura exclusiv aplicativa, ca instrument de consolidare a puterii personale.

Cu toate acestea, ideologia in sine nu devine mai puțin periculoasa. Logica  confruntarii totale a „Lumii rusecu Occidentul duce inexorabil la „paradoxul Narva”. In ciuda superioritatii economice și militare extraordinare a Occidentului, ocazia de a umili și înjosi Vestul, provocand confuzie, indecizie și neajutorare, este atât de atractiva și promite „dividende” atat de mari, incat cu greu ii poate rezista cel mai mare naționalist din Rusia (Putin). 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top