putin agresorÎn avionul spre Mongolia, unde a întrerpins o vizită oficială, Vladimir Putin spune că a schiţat un plan de pace pentru Ucraina, pe care l-a explicat în detaliu ziaristilor aflaţi pe aeroportul din Ulan Bator.

Şeful Kremlinului este de părere pentru a opri vărsarea de sânge și stabilizarea situației în partea de sudest a Ucrainei, autoritățile legitime ale țării și separatiștii pro-ruşi trebuie să fie de acord să pună în aplicare o serie de acțiuni. Evident, condiţia obligatorie a acţiunilor propuse este ca Guvernul de la Kiev să recunoasca „autoritatile” celor doua republici auto-proclamate.

Primul punct al planului lui Putin, anuntat in fata reporterilor la Ulan Bator, prevede stoparea oricaror ofensive pe cele doua directii principale de atac – Lugansk şi Donetk, transmite InterfaxUcraina”.

În al doilea rând, armata ucraineană ar trebui să-și retragă unitățile de lângă localitati, la o depărtare care să excludă posibilitatea bombardamentelor de artilerie și cu toate tipurile de lansatoare de rachete”, spune Putin. E drept ca el nu precizeaza unde vor fi trupele separatiste, dotate de Rusia cu acelasi tip de arme grele, unele chiar superioare. Cumva in interiorul acestor orase?

În al treilea rând pentru a asigura punerea în aplicare a respectarii depline a armistiţiului, sa fie trimisa în zonă o comise de monitorizare internațională.

Putin a cerut excluderea utilizarii aviației în zona de conflict, insinuand ca militarii ucraineni au folosit acest tip de arma exlusiv impotriva civililor.

Trebuie să ne asiguram ca avioanele militare sa nu fie utilizate împotriva civililor și a așezărilor umane din zona de conflict apoi, schimbul de prizonieri pe criteriul „toţi contra toţi”, fără alte condiții prealabile„, spune Putin.

Seful Kremlinului mai vrea coridoare umanitare pentru circulația refugiaților și livrarea de ajutoare umanitare în orașele din Donbas.

putinȘi, în sfârșit, al șaptealea să se trimita în localitățile afectate echipe de reparații pentru a restabili infrastructura socială din regiune”, a mai spus șeful statului rus.

Putin este de părere acordul final dintre guvernul Ucrainei și reprezentanții separatistilor ar putea fi realizat și asigurat în cadrul reuniunii programate a grupului de contact de pe 5 septembrie de la Minsk.

Potrivit acestuia, Kievul ar trebui să profite de activitatea grupului de contact pentru soluționarea definitivă a situației din sudestul Ucrainei.”

Amintim că, în noaptea de vineri 29 august, presedintele Vladimir Putin a emis o declarație în care cerea rebelilor: „Vă îndemn sa deschideti un coridor umanitar pentru soldați ucraineni înconjurați, în scopul de a evita victime fără sens și să li se ofere posibilitatea de retragere libera din zona de luptă…”

Teroriștii au anuntat ca sunt de acord cu propunerea lui Putin, dar cu condiția ca acestia sa se retraga fara armeterorist

După cum a informat Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, în realitate propunerea a fost o pacaleala. Primul convoi care s-a supus conditiilor emise de rebeli a fost mitraliat de separatisti. In atacul care a urmat a fost folosita inclusiv artileria, relateaza supravietuitorii (vezi aici).

Să reținem anunțul lui Putin de încetare a focului în Donbas a fost făcut în ajunul aprobarii unor noi sancțiuni UE împotriva Rusiei. Analistii ucraineni cred ca astfel Putin incearca sa obtina o amanare in aprobarea noului pachet de sanctiuni.

Totodata, planul lui Putin prevede recunoasterea autoritatilor auto-proclamate din Donbas , fapt care pune in fata lui Porosenko cel mai prost scenariu posibil: transnistrizarea regiunilor estice si inghetarea conflictului.

Rusia va putea reîncălzi oricand acest conflict, atunci cand interesele ii dicteaza.

Ce prevede pe scurt planul lui Putin:

  •  Armata ucraineană şi rebelii trebuie să înceteze „operaţiunile ofensive active”
  • Trupele ucrainene trebuie să se retragă la o distanţă de la care să nu mai pot bombarda zonele locuite
  •  Monitorizare internaţională privind respectarea armistiţiului
  •  Încetarea folosirii avioanelor militare împotriva civililor
  •  Schimb de prizonieri fără condiţii prealabile
  •  Coridor umanitar pentru refugiaţi şi livrarea de ajutoare
  •  Refacerea infrastructurii distruse

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Putin propune cel mai rău scenariu posibil pentru Ucraina

  1. […] îşi apără stăpânul de la Kremlin, ameninţând cu moartea pe rebelii Statului Islamic • Putin propune cel mai rău scenariu posibil pentru Ucraina • Ruşii din Donbas au scos Crimeea din priză • Ucraina se va îngrădi de Rusia cu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top