putin smecherColapsul rublei din 15-16 decembrie a creat mari asteptari de la presedintele Rusiei. Conferinta anuala de final de an promitea semnale puternice,  zvonurile vorbeau chiar despre demisia guvernului. Chiar si secretarul sau de presa, Dmitri Peskov a promis Putin va anunța un ceva special. Situația este nu numai de criză, dar, de asemenea, complet imprevizibila. Toata lumea avea nevoie de clarificare, nu doar opoziția, dar si oamenii din anturajul sau. Și clarificarea a venit, scrie analistul politic rus Tatiana Stanovaya, pe slon.ru.

Astfel, primul lucru: nicio remaniere de guvern nu se prevede. În ultimele zile se discuta intens despre aducerea la conducerea guvernului lui Alexei Kudrin. Se mai vehiculau nume precum Dmitri Rogozin și Serghei Sobianin. Comunitatea de afaceri, care nu înțelege care este planul de acțiuni anti-criza al guvernului nu are încredere nici în acțiunile Băncii Centrale, așteapta orice semnal din partea lui Putin care sa indice că situația este sub control. Schimbarea premierului, chiar și fără un plan clar de acțiuni, ar fi fost văzută ca o veste potențial foarte buna, cu condiția, desigur, ca șef al guvernului sa fie numit un reprezentant alliberalilor„.

Dar nu. Putin, deși cu rezerve, dar a aprobat acțiunile guvernului și a Băncii Centrale. În peste 10 ani de mandat, presedintele Putin doar de două ori a schimbat premierul, de fiecare data aceste schimbari i-au asigurat controlul politic efectiv al puterii executive: Mihail Fradkov în 2004 și Viktor Zubkov în 2007 au fost niste locțiitori” ai săi. În contextul crizei actuale, este greu să ne imaginăm că Putin va numi un premier puternic.

banca rusieiAl doilea lucru planul viclean” al lui Putin de iesire din criza totusi exista, spune Tatiana Stanovaya. Acesta consta in… a nu face nimic. Președintele a spus ca se va proceda ca în 2008, se vor lua aceleași măsuri.” Dar Putin nu a specificat că atunci situația a fost indreptata nu de politica înțeleaptă a guvernului și a Băncii Centrale, ci de reluarea creșterii prețurilor mondiale la petrol, care au salvat rămășițele fondurilor de rezervă.

Surse guvernamentale au declarat la momentul respectiv ca daca mai dura un pic, Rusia ar fi intrat intr-o criză sistemică fara amploare, cu consecințe imprevizibile și ireversibile. Apropo, atunci, la o scădere a prețurilor petrolului sub 35 dolari pe baril, rubla s-a depreciat cu doar 35%, nu de două ori, așa cum este în prezent.

Și chiar și atunci, Putin a recunoscut public criza, guvernul a acționat rapid, a existat o comisie anticriză, cifrele bugetare au fost revizuite de mai multe ori. Acum, nu există nimic din toate acestea.

Pe langa planul inerțial de a nu face nimic mai este ceva. Un rol esențial în planul anticriză il vor juca semnalele” pozitive. Kremlinul este gata să împingă” Donbasul inapoi in Ucraina. Miliardarul Vladimir Yevtushenko a fost complet reabilitat. Putin a promis să nu „nationalizeze” valuta companiilor exportatoare.

Linia strategică a planului anticriză este însă așteptarea creșterii inevitabile” a prețurilor mondiale la energie. Economia se va adapta„, a spus Putin, adăugând că va veni o vreme când creșterea prețurilor la petrol va fi lin reluată.

Acest „plan vicleanse bazează pe convingerea profundă a lui Putin că guvernul acționează absolut adecvat. Putin nu are alta alternativă pentru scenariul inerțial. Nu are nicio viziune strategică   doar observarea pasivă a evenimentelor. Apoi, Putin nu are o echipa care ar putea găsi o cale de ieșire. Stilul sau de conducere elimina din start ideea unei echipe, pentru că el este figura cheie a statului rus, sustine analistul.

În ziua conferinței de presă prezidențiale, ministrul dezvoltării economice recunoaște deschis că guvernul nu este pregătit pentru criză: Noi reacționăm ad hoc: situația este atât de dificil de prezis ca nu putem fi pregătiți pentru schimbările de viitor„.

Guvernul se pare ca se afla într-o realitate paralelă în raport cu realitatea lui Putin.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to „Planul viclean” al lui Putin a fost dat în vileag

  1. rsumy spune:

    Locul ursului e in padure… :).

  2. markwilliams spune:

    Un deja vu..Se diferentiaza cu ceva politica actualului premier al Romaniei?? De unde se vede ca sistemul functioneaza in aceeaiasi parametri..indiferent de tara..
    Reactia ad-hoc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top