banca rusieiPănă la numirea sa în funcția de vicepreședinte al Băncii Rusiei în ianuarie 2015, fostul prim-vicepreședinte al Consiliului Federației din Rusia (Senatul rus), Alexandr Torșin a condus operațiunile de spalare a banilor mafiei, transmite Bloomberg, citând date din ancheta desfasurata în Spania.

Ocupând poziție de conducere în Consiliul Federației, Torșin a dat instrucțiuni membrilor gruparii criminale Taganka din Moscova. Senatorul a condus operațiunile de spălare a banilor proveniti din mijloace ilegale prin intermediul băncilor spaniole și a afacerilor imobiliare, se menționează într-un raport confidențial al Garzii Civile spaniole, citat de Bloomberg.

Raportul precizează că „în structura ierarhică a organizației, politicianul rus Aleksandr Torșin (foto) este superior lui Romanov (presupusul lider al gruparii criminale Taganka – Alexander Romanov), care-l numește „nașul” sau „bossul” și desfasoara „operațiuni și investiții” în numele său.

În luna mai a acestui an, Romanov a fost condamnat la patru ani de închisoare în Spania, după ce a pledat vinovat la acuzatia de derulare a unor operațiuni ilegale în valoare de 1,65 milioane de euro. Din anul 2000 pana in 2005, Romanov a fost director general al intreprinderii ”Cristal”. Ulterior, el a fost arestat la Moscova, în baza acuzațiilor de fraudă și condamnat la trei ani și jumătate.

După ce a executat pedeapsa, Romanov a plecat în Spania. La sfârșitul anului 2013, el a fost arestat în Mallorca în timpul unei operațiuni a poliției spaniole, denumite Dirieba, care era coordonată de Europol.Torshin

Vicepreședintele Băncii Centrale a Rusiei neagă vinovăția și spune că legătura sa cu presupusul lider interlop era de natură pur socială.

În același timp, un oficial de rang înalt din Spania a declarat pentru Bloomberg, cu condiția anonimatului, că urmărirea penală a lui Torșin nu merită efortul, pentru că Rusia nu cooperează în cazurile care implică membri ai celor mai înalte cercuri de putere.

Acuzațiile la adresa lui Torșin se bazează pe convorbirile sale telefonice cu Romanov din anii 2012 și 2013, precum și pe informațiile din documentele confiscate în timpul percheziției la conacul presupusului lider al Taganka din Mallorca.

Într-un interviu pentru Bloomberg, Torșin a declarat că s-a întâlnit cu Romanov la începutul anilor 1990, când era adjunctul presedintelui Băncii Centrale. Pe atunci, Romanov lucra tot în Banca Centrală, dar pe o poziție inferioară.

Serghei Aleksașenko, fost prim-vicepreședinte al Băncii Centrale a Federației Ruse între 1995-1998 (unul dintre foștii șefi ai lui Torșin), consideră că Torșin a fost readus la Banca Rusiei în vechea poziție la insistența FSB. Din 2013 Aleksașenko trăiește în Statele Unite ale Americii. El este cercetător principal la Institutul Brookings din Washington.

Biroul de presa al Bancii Centrale a Rusiei a declarat agenției că Torșin a fost angajat pentru funcția de vicepreședinte al Băncii Rusiei pentru ca este ”vizionar politic”.

Torșin a mai declarat pentru Bloomberg că are legaturi în Statele Unite ale Americii. În special, a spus că este membru al organizatiei americane de tragatori. Fostul senator a spus că s-a întâlnit cu candidatul la președinție din partea Partidului Republican, Donald Trump, iar în luna mai a avut o cina cu fiul miliardarului Donald Trump Jr. la Congresul anual al lobby-ul armelor din Louisville, Kentucky.

Începând cu anul 2008, Spania investighează activitățile mafiei ruse. Potrivit anchetatorilor spanioli, rețeaua infracțională acoperă inclusiv eșaloanelor superioare ale puterii din Rusia. În luna mai a acestui an, Consiliul Național al Spaniei a emis un mandat de arestare pe numele a 12 ruși, printre care erau oameni din cercul apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top