Șeful Hermitage Capital, William Browder, a anunțat pe Twitter că a fost reținut de poliția spaniolă la cererea Rusiei care a emis mandat prin Interpol.

La sfarsitul anului trecut, intr-un dosar deschis in 1996, Curtea Tver din Moscova l-a condamnat în absență pe Browder la nouă ani de închisoare, găsindu-l vinovat de faliment premeditat și evaziune fiscală care se ridică la mai mult de trei miliarde de ruble.

După aceasta, Procuratura Generală a Rusiei a trimis o nouă solicitare la Interpol de reținere și extrădare a lui Browder în Rusia. Ulterior, Interpol a anulat mandatul, calificandu-l drept politic.

Browder nu este la prima sa condamnare în absență în Rusia: în 2013 o instanta rusa a decis arestarea sa si trimiterea la închisoare pe un termen de 9 ani. Atunc, Browder a afost acuzat de achiziționare ilegală de acțiuni „Gazprom“.

Browder este unul dintre inițiatorii adoptării în SUA a legii „Magnitsky Act“, numita astfel în memoria defunctului avocat al fondului Hermitage Capital, Serghei Magnițki. El a descoperit o schema de deturnare majora de fonduri de la bugetul rus, în care erau implicati oficiali rusi. Magnițki a plătit cu viata pentru dezvaluirile sale, fiind ucis in arestul politiei din Moscova.

Adoptat in 2012, ”Magnitsky Act” a dus la deteriorarea relatiilor dintre SUA si Rusia înainte de invazia rusa in Ucraina. Actul normativ prevede sancțiun economice și personale împotriva rușilor implicați în încălcări ale drepturilor omului.

Update

Poliția spaniolă l-a eliberat pe William Browder, fondatorul fondului Hermitage Capital, anunță La Vanguardia. Browder a fost eliberat deoarece s-a dovedit că mandatul Interpol pentru arestarea sa este expirat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 4,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top