Politico: 4 lecţii pentru Putin

6:12 pm, 15 noiembrie 2014 • de 1 Comentariu

sarma ghimpataÎn această săptămână a fost consemnat un paradox geopolitic: în timp ce Germania marca 25 de ani de la căderea zidului Berinului, Vladimir Putin ridica o alta Cortina de Fier în Ucraina, scrie revista Politico.

Toate acestea ne aduc aminte de evenimentele neplăcute din 1956 în Ungaria și 1968 în Cehoslovacia. Dar Kremlinul trebuie sa fie constient de faptul ca cele mai multe tari dintre fostii membri ai Pactului de la Varșovia au reușit să se transforme în democrații cu economie de piață.

Deci, care sunt cele patru lecții pe care Putin ar trebuie sa le invete (potrivit Politico).

1. Uniunea Europeană functioneaza. Astăzi, Uniunea Europeană poate părea un exemplu de cum nu trebuie gestionate democrațiile capitalistestagnare economică, dispute politice, democrație greoaie.

Dar, în același timp, Uniunea Europeană a devenit cel mai de succes stimul la tranziția democratică de la Planul Marshall incoace. Posibilitatea de a adera la UE a îndemnat autoritățile și societatile din Europa de Est sa adopte  reforme, chiar dacă de multe ori au trecut prin momente grele. Potrivit Politico, acțiunile UE în următoarele luni și ani vor avea din nou implicatii importante, dar de aceasta data pentru Ucraina.

2. Istoria nu este soarta. Coexistența pașnică franco-germană ne-a învățat că, chiar și dupa secole de ostilitate, războiul nu devine ul lucru inevitabil. Acest fapt se  confirmă si in relatia dintre Kiev şi Varșovia: Polonia, la fel ca Rusia, ar putea prezenta pretentii asupra regiunilor din vest ale Ucrainei (la urma urmei, aceleași legături etnice, istorice și lingvistice profunde), dar în schimb a devenit un aliat puternic, deoarece a decis că acesta este un mod democratic de conduita cu o tara vecina.

3. Doar privatizarea nu este suficienta. În 1996, reformatorii ruși au inventat schema privatizariiîmprumuturi pentru acțiuni„. A devenit cea mai mare „lichidare de stoc” a secolului. O parte dintre organizatorii privatizarii au avut intenții bune, sperau că noii proprietari vor proteja odata cu proprietatea si principiile liberalismului, că o să sprijine crearea instituțiilor liberal-democratice necesare. Insa, totul s-a dovedit a fi in zadar. După venirea sa la putere, unul dintre primii pași ai lui Vladimir Putin a fost întemnițarea lui Mihail Hodorkovski (care a pledat în mod special pentru reforme) și confiscarea bunurilor sale. Pe scurt, fără stat de drept, sprijinul opiniei publice şi o societate civilă organizată, proprietatea privată poate fi la fel de usor de confiscat, pe cat de usor a fost distribuita.

4. Societatea civilă este foarte importanta. Opțiunile politice ale Europei Centrale și fostelor țări sovietice din ultimii 25 de ani au fost la fel de disparate ca şi regiunea în sineDar a existat o constantă: reforma a lucrat acolo unde în anii 1989-1991 s-a dezvoltat o societate civilă puternică, organizată, care pleda pentru reforme și nu a reușit nimic unde această societate civila nu a existat. În Rusia, la data căderii comunismului, societatea civilă era fragmentată și neîncrezătoare. Si deși pentru o vreme se părea țara va trebui să mixeze regimul autoritar cu reformele pieței, în cele din urmă aceasta s-a transformat într-un stat autoritar condus de o cleptocrație închisa.

Ziua de astăzi poate arata sumbru în comparație cu euforia anului 1989: se pare că revoluția democratică poate eșua și expira. Dar, înainte de 89 au fost 1956, 1968-lea și 1981 (legea martiala in Polonia), iar aceasta este lecția principală a căderii Zidului Berlinului: pentru a obtine succes, uneori, este nevoie de ani de infrangeri.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Politico: 4 lecţii pentru Putin

  1. cristoiu spune:

    A V-a lectie este informatizarea Mapamondului ! Orice informatie poate fi tradusa instantaneu in orice limba,oricine stie sa citeasca,poate accesa orice informatie, orice abuz al puterilor statale este transmis imediat populatiei. P.S. Primavara araba a avut loc desi populatia respectiva avea un handicap major -religia absolutista si scolile arondate acesteia. rusia are un singur handicap -Alcoolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top