Funcționarii Comisiei Europene au ajutat Ungaria să obțină aprobarea pentru construirea noilor reactoare la centrala nucleară Paks, pentru a nu strica relațiile deja tensionate cu Budapesta, scrie publicația Politico, care a obținut acces la documentația relevantă a Comisiei Europene.

Este vorba despre mai mult de 200 de pagini de notițe analitice ale Comisiei Europene: scrisori, procesele-verbale ale reuniunilor din 2016, când Bruxelles-ul și-a exprimat profunda îngrijorare că Ungaria a semnat un contract de 12 miliarde de euro cu compania rusa „Rosatom“, fără licitație publică.

Legislația UE impune concurență pentru proiectele de acest nivel. Cu toate acestea, ca urmare a deciziei politice, Comisia Europeană a decis să își retragă opozitia fata de proiect.

„Nu poți să treci pe lumina roșie a semaforului și să promiți apoi poliției că la următorul semafor te vei opri, astfel încât totul este în regulă“, – a declarat Benedek Javor, europarlamentarul maghiar din Partidul „Verzilor“, care a avut acces la documentele CE.

„A fost o decizie politică și au încercat să vină cu un motiv retroactiv, lucru confirmat de documente”, a spus europarlamentarul european, care se opune largirii centralei nucleare.

Potrivit acestuia, permisiunea Comisiei Europene într-un anumit sens este un caz unic, deoarece au fost încălcate mai multe principii ale UE.

Comisia Europeană neagă faptul că permisiunea de modernizare a centralei nucleare din Ungaria a fost acordată din motive politice, iar toate ”teoriile de conspirație” pe această temă sunt numite neîntemeiate.

Reamintim că, în luna martie, Comisia Europeană a decis că alocarea guvernului maghiar de fonduri pentru construirea a două reactoare la centrala nucleară „Paks“ nu este contrara normelor europene privind ajutorul de stat, și, astfel, a eliminat ultimul obstacol pentru modernizarea CNE.

Anterior, autoritățile maghiare au semnat în 2014 un contract cu compania rusă Rosatom pentru proiectarea și construcția la ”Paks” a două noi reactoare de 1.200 megawați fiecare.
Conform acordului, Rusia oferă Ungariei un împrumut de 10 miliarde de euro pentru implementarea proiectului. Costul total al reactoarelor este de 12 miliarde de euro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Politico: CE și-a călcat pe principii, atunci când a aprobat centrala nucleară rusească din Ungaria

  1. Bucuresti ora exactă! spune:

    „Bogdan” nici tu nu crezi ca te cheamă asa!poate „Prostdan”,esti blocat cumetre,ai repetat de 50 de ori despre troli,porci rusi,sa moară rusii numai venin si răutate!Daca erai om nu doream altor oameni rău!Tot răul se va întoarce la tine insutit!Acum stii!Vorbeste si tu de:Dumnezeu,pace ,intelegere,nebunul de balamu!

  2. bogdan spune:

    Pt cei care inca nu stiu de unde apar acesti trolli ghidati si platiti de kremlin(SaakasBilly, Nada Hui alias Taranu Ion,Gill, Cozubas,Metalic972,VladTepes,Barbu Marian,Eu Stiu,etc)- luati de aici : https://www.theguardian.com/world/2015/apr/02/putin-kremlin-inside-russian-troll-house cautati si linkurile de legatura sa vedeti de cand lucreaza tovarasii in dezinformare ! Avem niste gunoaie noi: Marius Vintila !

    Cel mai prost specimen dintre ei este Noada dar nici Ventilaul nu-i departe !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top