Vitali Ciurkin ONUVetoul cu care Moscova s-a opus la proiectul de rezoluție ONU privind masacrul de la Srebrenica este expresia „culturii  minciunii și negarii istoriei”, scrie Teresa Bond în articolul său pentru Politico. Ea este convinsa ca uciderea celor opt mii de musulmani bosniaci in urma cu 20 de ani a fost genocid.

„Cea mai rea insultă s-a adăugat acestei rani vechi” – continuă autorul. La reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a pus veto asupra unui proiect de rezoluție care condamnă genocidul de la Srebrenica și neaga genocidul ca atare. Potrivit jurnalistului, ceea ce inițial părea o simplă formalitate, în rezultat a condus la o confruntare între Rusia și toți ceilalți membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

„In Srebrenica a fost un genocid. Este un fapt stabilit, nu o evaluare politică. Pe această problemă nu există niciun compromis, „- a declarat adjunctul ambasadorului britanic la ONU, Peter Wilson. Sunt de acord cu el și reprezentantul permanent al SUA la ONU – Samantha Power.

Partea rusă si-a explicat decizia prin faptul că rezoluția „nu este constructiva, are scop de confruntare și motivate politica”. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a comentat cspunand ca rezoluția are „caracter absolut anti-sârbesc” și „interpreteaza incorect acele evenimente”. În rezoluția scrisa pe patru pagini, cuvântul „genocid” este utilizat de aproximativ 30 de ori.

Cu toate acestea, crede Theresa Bond, Rusia a votat împotriva rezoluției nu pentru aceste motive, ci pentru că negarea istoriei este o tradiție sovietica. „Este un sistem care pur și simplu nu recunoaște crimele din trecut”. Atunci cand, în 1956, Rusia a respins cultul lui Stalin, acel moment mai degraba a devenit un simbol al sfârșitului unei epoci, decât o condamnare a regimului care a creat Gulag-urile.monument Stalin

„Putin a ridica tradiția sovietică a negarii istoriei la un nou nivel”, – scrie jurnalista. Ea citează ca exemplu faptul că liderul rus a negat implicarea Rusiei în evenimentele din Crimeea, pe care ulterior tot el a marturisit-o.

În Crimeea, se vede cel mai bine cum nerecunoașterea greșelilor din trecut duce la repetarea lor. Astfel, atunci când Stalin a deportat tătarii din Crimeea, iar Putin după anexarea peninsulei la Rusia le-a promis reabilitarea totala… Cu toate acestea, de atunci tatarilor din Crimeea le-au fost interzise mitingurile si intrunirile cultural-religioase, a fost închis canalul lor de televiziune în limba locală. Și, în scurt timp, la Simferopol a  fost montata o placă memorială în onoarea lui Stalin, prigonitorul tatarilor.

În general, monumentele liderilor sovietici, în special Stalin, au devenit parte a politicii actuale de negare a istoriei care predomină în Rusia. Autorul citează cuvintele jurnalistului rus Dmitri Bîkov, care sustine ca readucerea monumentelor este mai rea decât montarea unor monumente noi: „Când le instalați pe cele noi, este posibil să nu înțelegeti cu adevărat toate implicațiile. Dar când le restaurati, știţi foarte bine…”

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top