Astăzi, secretarul de stat american Mike Pompeo își începe turneul său în estul Europei. Prima vizitata va fi Ungaria, iar în următoarele zile – Slovacia și Polonia. La Varșovia, Pompeo este așteptat să participe la o conferință privind securitatea în Orientul Mijlociu. Înainte de călătorie, un oficial al administrației de la Washington a explicat că Pompeo vine sa ”umple vidul” creat în regiune în ultimii ani din cauza lipsei cooperării americane, scrie Politico.

Prezența gigantului tehnologic chinez Huawei în regiunea central-estică a continentului îngrijorează și mai mult Statele Unite. În plus, partea americană este îngrijorată de comportamentul Rusiei. În timpul călătoriei, Pompeo va discuta relațiile de apărare și va insista pe lângă aliați, în psecial Ungaria, să diversifice sursele de energie pentru a elimina dependența de Rusia. De asemenea, se așteaptă să anunțe noi inițiative americane pentru regiune, care vor include lupta împotriva corupției. La urma urmei, acest fenomen a devenit un instrument în mâinile Moscovei și Beijingului pentru a obține influență.

Pentru prim-ministrul maghiar Viktor Orban, vizita lui Pompeo este un sprijin diplomatic serios, în ciuda faptului că liderul maghiar a devenit un „copil teribil” al UE. La începutul acestei luni, centrul analitic american Freedom House a redus statutul Ungariei de la țară „liberă” la „parțial liberă”. Este prima dată din 1990. Astfel, Budapesta a devenit singura din UE care a intrat în categoria „parțial libera”.

La rândul său, Washingtonul a evitat sa critice guvernul ungar pentru reducerea libertății presei în timpul președinției lui Barack Obama. Odată cu venirea la putere a administrației lui Donald Trump, există un „respect reciproc” în relațiile dintre SUA și Ungaria.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a spus că vizita lui Pompeo este dovada că Budapesta rămâne un „aliat de încredere” al NATO. În același timp, secretarul de stat al va discuta și cu liderii organizațiilor neguvernamentale care au suferit presiuni din partea guvernului ungar în ultimii ani.

Oponenții lui Orban l-au acuzat că are relații prea strânse cu autocratul rus Vladimir Putin. Și experții occidentali au spus că Budapesta închide în mod deliberat ochii față de activitățile spionilor ruși pe teritoriul ungar. Anul trecut, administrația Trump a criticat deschis guvernul lui Orban pentru că a refuzat să extrădeze doi traficanți rus de armament. Cei doi au fost expulzați în Rusia.

Unul dintre oficialii Departamentului de Stat al SUA a spus Politico că vizita lui Pompeo în Ungaria l-a surprins. „Aceste vizite sunt, de obicei, recompense pentru ceva”, a explicat el. De asemenea, oficialul american a subliniat că Budapesta adesea nu susține interesele prioritare ale Statelor Unite. În special, guvernul maghiar a închis Universitatea Central Europeană, nu susține Ucraina și nu se grăbește să încheie noi acorduri de apărare.

Deși există semne de progres în domeniul apărării, Orban refuză să facă concesii în ceea ce privește universitatea. Iar programele finanțate de SUA au fost forțate să-și transfere activitățile în Austria.  De asemenea, Ungaria refuză să promoveze legături mai strânse cu Ucraina. Orban acuză Kievul de încălcarea dreptului minorității maghiare de a studia în limba maternă. Unii diplomați suspectează că Budapesta folosește această scuză pentru a bloca în mod deliberat apropierea Ucrainei de NATO. Iar partea maghiară face acest lucru la cererea Rusiei.

„Trebuie să vorbim mai ales despre Ucraina”, a spus Orban înainte de vizita la Pompeo. „În Ungaria lucreaza un guvern prietenos față de Ucraina, iar la Kiev un guvern antimaghiar”, a adăugat el.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Politico: Orban i se va plânge lui Pompeo despre vecina ”neprietenoasă”

  1. mocanu dan spune:

    LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI!!!!!!!!!!!!!!! OR INCEPE SA BATA CLOAPETELE SI PE LA NOI????SI CIND TE GINDESTI CA TOTI DRACII S-AU DEVOALUAT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top