SUA este prost pregătită sa contracareze războiul politic din ce în ce mai cu tupeu desfășurat de Rusia cu scopul subminarii democrației, avertizeaza strategi independeti și ai Pentagonului, într-un nou raport citat de Politico.

„Documentul oficial de peste 150 de pagini pregătit pentru șefii statului major afirmă că SUA încă subestimează amploarea agresiunii Rusiei, care include folosirea propagandei și a dezinformării pentru a influența opinia publică în Europa, Asia, Africa și America Latină. Studiul mai arată pericolul unei apropieri tot mai mari între Rusia și China, care împărtășesc teama față de alianțele internaționale ale SUA și tendința spre o „stabiitate autoritară”, – se arata în publicație.

„Rusia atacă instituțiile occidentale în moduri mult mai sofisticate și mai prudente din punct de vedere strategic decât realizează majoritatea”, susține Natalia Arno, președintele Fundației ”Rusia Liberă”, un think-tank anti-Putin, care recent a finalizat propriile sale cercetări privind eforturile Rusiei de a submina Occidentul. Aceste atacuri pot părea invizibile și mai viclene, dar sunt la fel de distructive deoarcee influențează guvernele, schimbă legile, subminează deciziile legale, creează obstacole în calea aplicării legii și mascheză intervenția militară”.

„În acest mediu, concurența economică, campaniile de influență, acțiunile militarizate, invazia cibernetică și războaiele politice sunt susceptibile de a deveni mai frecvente”, a declarat Jeffrey Czerewko, Joint Chiefs’ deputy director, într-o prefață a raportului. Astfel de confruntări sporesc riscul de percepții eronate și de calcule greșite între puterile militare, care pot crește riscul unui conflict armat „.

Raportul Pentagonului, care nu a fost difuzat pe scară largă, evaluează intențiile Rusiei în încercarea de a înțelege ce conduce strategia sa, enumeră o serie de acțiuni rău-intenționate atribuite Rusiei în regiuni diverse precum Africa și Arctica și subliniază modul în care Statele Unite ar putea răspunde. Printre recomandari se spune ca Departamentul de Stat ar trebui să inițieze operațiuni de influență mai agresive care sa vizeze, printre altele, aducerea de discordie între Rusia și China”.

„(…) Cu toate acestea, raportul regretă lipsa unei poziții unice în Statele Unite, din cauza lipsei de coordonare sau de acord între autoritățile executive și Congres, notează Belinda Bragg, cercetător la NSI, o firmă de consultanță în cercetare științifică în domeniul științelor sociale. Ea adaugă că „trebuie să articulăm mai bine interesele și strategiile SUA atât pentru noi cât și pentru alții”.

„Dar pentru a face acest lucru ar trebui să se ajungă la un acord cu privire la mesajul Statelor Unite, spune Anna Borschevskaya, cercetător principal la Washington Institute for Near East Policy, care a scris un capitol în raportul privind eforturile Rusiei de a stabili controlul asupra guvernelor și Africa. „Încă mai avem ceva de spus, dar din moment ce suntem atât de polarizați și ne îndoim de noi înșine, avem o problemă de natură narativă”, spune Borschevskaya în interviu. „Iar Rusia nu o face.”

„(…) De asemenea, raportul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce autorii consideră a fi o alianță anti-americană în creștere a Rusiei și a Chinei comuniste, care, în mod tradițional, erau concurenți, în ciuda faptului că se aflau pe aceeași parte a diviziunii ideologice în epoca Războiului Rece. Pasii pentru a aduce discordie în alianța pot include eforturi menite să semene neîncrederea Rusiei față de influenta crescândă a Chinei asupra periferiei estice a Rusiei, precum și a proiectelor economice și de infrastructură ale Beijingului pe mai multe continente“, – spune publicația.

„Sistemul mondial și influența Americii se vor schimba radical dacă alianța dintre Moscova și Beijing va deveni mai apropiata”, avertizează Jason Werchan, care a scris unul dintre capitolele raportului.

Pe de altă parte, evaluarea notează nevoia urgentă de cooperare cu Rusia în domenii cheie, în special în domeniul armelor nucleare. „Este clar că există o amenințare unei noi curse a înarmărilor”, a declarat un alt participant la cercetare din Pentagon, John Arquilla, director al Școlii Navale de Educație Postuniversitară. „Statele Unite pot să accepte acest lucru, sperând să depășească rușii, fie să încerce să împiedice o concurență atât de scumpă (…) De asemenea, un pas eficient ar fi o reexaminare a propunerii lui Ronald Reagan, făcută Rusiei în anii 1980, de a efectua cercetări comune în domeniul apărării antirachetă „.

(…) Recunoscând că fostul președinte Barack Obama a eșuat în încercarea sa de a „reseta” relatia cu Rusia (…), Arquilla scrie că „nu este prea târziu pentru un astfel de pas. În cele din urmă, Statele Unite cooperează îndeaproape cu Rusia în domeniul spațial.

Poporul rus ar putea fi cel mai mare obstacol în calea ambițiilor lui Putin. „Datele unui sondaj realizat de către Thomas Sherlock, profesor la Academia Militară West Point, mărturisesc o aprobarea relativ redusa din partea societății pentru poziția externa de forță, inclusiv intervenția în „străinătatea apropiată” pentru a descuraja puterea americană sau pentru a proteja populația vorbitoare de limbă rusă de la o presupusa discriminare”, se spune în articol.

„Raportul susține că pana și elita rusă este sceptică față de strategia lui Putin. Deși elitele și membrii publicului larg susțin refacerea statutului de mare putere a Rusiei, deseori definesc marea putere mai mult în termeni de dezvoltare socio-economica si mai putin in planul proiectarii si demonstrarii puterii dure. Aceste interese intra în conflict cu Kremlinul”, incheie raportul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Politico: Rusia depășește SUA în cursa pentru influența globală, arată un studiu al Pentagonului

  1. bogdan spune:

    Corect !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top