bomba ruseascaCând Leonid Brejnev conducea Uniunea Sovietică (între 1964-1982), el nu vedea ca necesară amenințarea Europei cu vastul arsenal nuclear al țării, scrie Politico. Imensa superioritate a URSS în tancuri, artilerie și forța umană însemna că SUA trebuiau să ia în considerare utilizarea de arme nucleare pentru a opri „zdrobitoarea ofensivă sovietică.”

Anii au trecut si vremea s-a schimbat, iar Rusia lui Putin este într-o situație diferită. Deși Moscova desfasoara un program masiv pe 10 ani de modernizare a armatei şi a alocat 4,5% din PIB apararii – „mai mult decât orice altă țară NATO” – forțele convenționale ale Rusiei sunt semnificativ inferioare dupa numar și calitate în faţa forțelor Alianței Nord-Atlantice.

„La mijlocul anilor 1980 în Republica Democrată Germana erau staționate aproximativ 500 de mii de soldați sovietici, în timp ce Rusia modernă abia poate mobiliza aproximativ 50 de mii de soldați la granița cu Ucraina, – spune Pavel Baev, cercetător la Stockholm International Peace Research Institute. – În plus, trupele sovietice erau mult mai bine organizate, instruite și aprovizionate. Diferența este foarte mare.”

Fostul șef al Biroului Securității Naționale din Polonia, Stanislaw Koziej recunoaște că numărul forțelor armate rusești este în creștere. „Dar asta nu schimbă faptul că, astăzi, NATO este cea mai puternică alianța militară din lume, în posesia careia se afla o armata care descurajeza orice adversar potențial” – a spus el într-un interviu pentru Politico.

soldati sovieticiDe aceea, potrivit ziarului, Putin îşi doreşte mult mai tare sa joace „cartea nucleară” decât a intentionat vreodată Brejnev. El și consilierii săi cu plăcere îşi amintesc despre potențialul nuclear rusesc. Acesta fapt explica uşurinţa cu care Moscova a amenințat, spre exemplu Danemarca, ca o va lua imediat în „cătarea” rachetelor sale în cazul în care ţara se alătură sistemului de apărare antirachetă al NATO.

Între timp, membrii europeni ai NATO nu stau chiar aşa de bine la capitolul apărare și, potrivit lui Baev, conducerea militară rusă este conștienta de faptul că numărul forțelor NATO de la Războiul Rece, de asemenea, a scăzut brusc. Dar, în opinia sa, alianța „are cel puțin trei avantaje tehnologice: arme ghidate de rază lungă de mare precizie; utilizarea tehnologiilor IT&C pe câmpul de luptă; dronele aeriene.

În plus, Moscova va trebui să se confrunte nu doar cu forțele combinate ale membrilor NATO din Europa, care includ „tehnologie americană superioara”, dar şi cei peste 1,4 milioane de soldați ai Armatei Statelor Unite. Acest lucru diferenţiaza poziția Rusiei faţă de cea a Uniunii Sovietice, care putea miza şi pe sprijinul țărilor Pactului de la Varșovia.

avion de vanatoare SuNoua doctrina militară adoptată de Kremlin la sfârșitul anului trecut, permite utilizarea de arme nucleare, în cazul în care existența Rusia este pusa în amenințare. Astfel, rămâne întrebarea – ce pas al forței NATO va fi intrepretat de Rusia drept amenintare la adresa existenței sale? În plus, noua versiune a doctrinei este diferă de Doctrina lui Brejnev, care prevedea pentru arsenalul nuclear rol de descurajare a inamicului.

Potrivit lui Richard Burt, președintele Global Zero, organizatie care pledează pentru dezarmarea nucleară completă, Putin și anturajul său cred că războiul nuclear este o „opțiune realistă”. „Am auzit în conversații în particular cum aceste persoane, vorbind despre armele nucleare, spuneau ca ar trebui să-i învețe minte pe polonezi”, spune Burt.

În același timp, majoritatea experților intervievati de Politico au declarat că Rusia nu va trece linia roșie. De asemenea, ei au subliniat faptul că actuala generație de ofițeri ruși nu are o pregătire suficientă pentru a „conduce un război nuclear.”

Cu toate acestea, alianța se pregateste sa facă faţă amenintarilor lui Putin. Adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow a vorbit despre pregătirea orașelor europene pentru un eventual atac nuclear, iar US Air Force au desfășurat 5 bombardiere tactice in Marea Britanie, care au participat deja la mai multe exerciții militare in Europa de Est.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Politico: Spre deosebire de Brejnev, Putin se gândeşte serios la războiul nuclear

  1. rusmy spune:

    Pe vremea lui Brejnev exista o zona de tampon intre URSS si NATO. Acum NATO a ajuns la portile Moscovei,fapt ce face posibil un razboi nuclear.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top