kazahstanAutorităţile ruse au început pregătirele pentru o temeinică propagandă în rândul opiniei publice din Rusia cu privire la necesitatea restaurarii” frontierei de stat pe seama unui şir de regiuni din nordul Kazahstanului, cu masiva populatia ruseasca, scrie analistul politic Taras Berezoveţ.

Zonele asupra cărora Rusia poate emite pretenţii sunt în partea de nord a țării. Este vorba despre regiunile Severo-Kazahstanskaya (49.94% rusi), Kostanayskaya (42.12%), Vostochno-Kazahstankaya (37.97%), Karaganda (37,44%) şi regiunea Akmola (34,5%), „- spune expertul.

Putin nu se va opri în Ucraina. Următoarea ţintă este Kazahstanul, să se pregătească Belarus scrie Berezoveţ pe pagina sa de Facebook.

Declaraţiilor pe aceasta tema aparţinând lui Vladimir Putin și Vladimir Jirinovski, se adaugă revendicările teritoriale exprimate de președintele Consiliului Suprem al Republicii Autonome Khakassia (Rusia), Vladimir Shtygashev:

Kazahstanul avea un teritoriu mic, atunci a fost luata decizia ca o parte a regiunii Ishim (care este regiunea Omsk) sa-i fie transferata. Aşa a aparut regiunea kazaha Karaganda. Acesta (transferul n.r.) a fost relativ recent, în 1936. Am transferat cu totul 5 regiuni Kazahstanului, iar apoi a fost înfiinţată republica autonomă Kazahstan (in componenta Rusiei n.r.), care apoi a fost redenumita RSS Kazahstan (Republica Sovietica Socialista, separata de Rusia si facuta subiect al URSS n.r.). Aceste teritorii au fost transferate ca niste monede. (…) Şi daca, dintr-o dată, oamenii vor dori sa recapete teritoriile instrainate?”

Amintim ca, pe 29 august, Vladimir Putin a declarat la un forum pentru tineri Seliger”, ca Republica Kazahstan nu a fost niciodată un stat.

Ulterior, pe 30 august, președintele kazah Nursultan Nazarbayev, a replicat ca Kazahstanul ar putea lua in calcul posibilitatea retragerii din Uniunea Economică Eurasiatică, în cazul în care ar exista o amenințare la adresa independenței” kazahe.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Politolog: Putin încearcă să „elibereze” şi regiunile rusofone din Kazahstan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top