Opinia publică poloneză trebuie să fie conștientă de faptul că mass-media, jurnaliștii și politicienii sunt principalii responsabili de subiectele din agenda publica. Ei sunt cei care generează discuțiile publice importante in Polonia, spune jurnalistul și scriitorul polonez Grzegorz Jankowski, într-un interviu acordat Polityka.

„Trebuie să menționez din start că Rusia și serviciile sale influențează în mod constant alegerile din Polonia, precum și în alte țări din Europa și din lume. Scopul Rusiei este să aducă discordie în societățile democratice în cadrul uniunilor internaționale precum UE sau a alianțelor militare precum NATO. O societate divizată – nu contează, poloneză sau, de exemplu, britanică – nu este capabilă să ia nicio decizie importantă în domeniul securitatii, deoarece este focusata pe probleme secundare – cum ar fi scandalul ascultarilor, dezastrul de la Smolensk, Brexit-ul sau discuțiile desre impeachment-ul lui Donald Trump”.
 
Jurnalistul explică că subiectul dezastrului de la Smolensk putea fi închis dupa un an și jumătate de la tragedie, după anunțarea raportului comisiei Miller. Între timp, fără îndoială, interesul Rusiei a constat în a turna gaz pe foc, pentru a continua dezbaterea la nesfarsit, numai pentru a arăta lumii că Polonia este o țară neserioasa, cu care nu se merita sa tratezi.
 
„Polonezilor le place să creada că, din moment ce suntem o societate anti-rusă, Moscova nu își poate extinde influența aici, că îi cunoaștem foarte bine metodele și că în 45 de ani de comunism știm totul despre ei. Între timp, metodele se schimbă. Astăzi, Rusia nu este interesată să instituie un guvern pro-rus în Polonia, deoarece acest lucru nu este posibil. În schimb, poate avea unul care sa intre în conflict cu toată lumea, de exemplu, să lase Ucraina la mila soartei și, de fapt, să nu atenteze la interesele Kremlinului. Dacă nu abordăm acest subiect astăzi, ne vom trezi într-o realitate „Pre-Maidan”, cum era în Ucraina la sfârșitul anului 2013, dar atunci Polonia nu va mai fi o țară independentă. Realitatea secolului al XVIII-lea nu este chiar atât de departe „, avertizează Jankowski.
 
Înt interviul pentru Polityka, jurnalistul subliniază că Polonia nu are, de fapt, un serviciu de contrainformatii, nici civil, nici militar, care să contracareze influența rusă. În cei patru ani de guvernare a partidului ”Dreptate și Justiție” serviciile de contrainfirmatii au fost reorganizate din radacina. „Faptul că nu au expus un singur spion rus este o dovada graitoare. Este un serviciu care se ocupă de sine, pretinzând că este preocupat de siguranța polonezilor. Și dacă urmărește pe cineva, de regula sunt foștii sai ofițeri sau conducatori, care au avut o atitudine mult mai serioasa cu privire la amenințarea rusa”, afirmă jurnalistul.
 
De asemenea, expertul remarcă: faptul că cărbunele rusesc este importat masiv în Polonia, că centralele poloneze sunt dependente de acest cărbune și că guvernul nu încearcă să contracareze acest lucru, ar trebui să-i facă pe polonezi să-și puna niste intrebari.

În momentul de față, Rusia profita din plin de faptul ca partidul ”Dreptate și Justiție” nu are încredere în niciun serviciu pe care el însuși nu l-a înființat, iar acest lucru complică munca de contrainformații în Polonia, explică scriitorul. „Deja din prima zi a noului ministru al apărării al Poloniei, Anthoni Maceriewicz, care a destructurat serviciile de informații și contrainformații militare, spionii ruși le-au spus agenților să nu se teamă sa vina la întâlniri cu ei, deoarece serviciile poloneze sunt atât de slabe încât chiar dacă ar veni în uniforme militare, nu li se va intampla nimic”, a spus jurnalistul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Polityka: „Sentimentele anti-ruse” ale polonezilor nu împiedica Moscova să influențeze politicile Varșoviei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top