Un proiect de rezoluție împotriva interpretării ruse a istoriei va fi prezentat la următoarea ședință a Sejmului polonez (camera inferioară a parlamentului), a anunțat vice-președintele parlamentului Malgozata Kidawa-Blonska.

„Lupta împotriva minciunilor despre Polonia și istorie trebuie să fie consistentă și puternică pentru a deveni eficientă. La următoarea ședință a Sejmului, voi prezenta un proiect de rezoluție cu privire la propaganda rusă”, a scris ea pe Twitter. Kidawa-Blonska a invitat autoritățile poloneze și pe reprezentanții opoziției să citească apoi să adopte această rezoluție. „Voi prezenta cu placere proiectul președintelui [Poloniei, Andrzej Dude] <…>. Să arătăm împreună că nu suntem de acord cu rescrierea istoriei”, a încheiat politicianul.

La o conferință de presă din 19 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Uniunea Sovietică a fost ultima țară europeană care a semnat un tratat de non-agresiune cu Germania, cunoscut și sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop.

Președintele a mai menționat că trupele sovietice au intrat în Polonia în conformitate cu acest acord, dar „după ce guvernul polonez a pierdut controlul asupra forțelor sale armate și a ceea ce se întâmplă în Polonia”. El a promis că va publica un articol despre rolul Poloniei și al trupelor sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial cu ocazia Zilei Victoriei.

Putin a amintit evenimentele care au precedat cel de-al Doilea Război Mondial, răspunzând la o întrebare cu privire la atitudinea sa față de rezoluția Parlamentului European, care afirmă că războiul a început ca urmare a semnării Pactului Molotov-Ribbentrop și a protocoalelor sale secrete, nazismul și stalinismul fiind egal condamnate ca regimuri politice.

La rândul său, Ministerul de Externe polonez a exprimat ambasadorului rus „un protest hotarat împotriva insinuărilor istorice, care au fost exprimate în mod repetat în ultimele zile de reprezentanții celor mai înalte autorități ale Federației Ruse”. Potrivit MAE polonez, aceste declarații contrazic serios obligațiile internaționale ale Rusiei și reprezintă o „batjocură la adresa milioanelor de victime ale totalitarismului stalinist”, care a afectat în primul rând poporul rus.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că cuvintele lui Putin sunt o minciuna cauzata de „presiunea internațională asupra Rusiei”. „De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când autoritățile de la Moscova simt o presiune internațională în legătură cu acțiunile lor. Și această presiune nu este în sfera istoriei, ci pe cea mai modernă scenă a geopoliticii”, a spus Morawiecki .

Printre aceste probleme, premierul polonez a enumerat prelungirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, situația cu Nord Stream-2, precum și rezultatele negocierilor recente în format normand. „Văd în cuvintele președintelui Putin o încercare de a ascunde aceste probleme”, a concluzionat Morawiecki .

Primul ministru polonez a adăugat că consideră afirmatiile lui Putin despre Pactul Molotov-Ribbentrop ca fiind false, deoarece acordul nu se referea la neagresiunea celor două țări una împotriva celeilalte. „A fost o alianță politică și militară care a împărțit Europa în două sfere de influență pe linii care au trecut prin Polonia. În septembrie 1939, Germania nazistă și URSS au invadat Polonia”, a mai spus politicianul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Polonia declanșează lupta legislativă împotriva falsificării istoriei de către Kremlin

  1. bogdan i spune:

    Bravo Polonia ! Pot grohai kremlinezii cat vor dar raspunsul va fi primit ! Nu se poate minti la infinit fara repercursiuni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top