Varșovia solicită accelerarea modificarii directivei UE privind gazele, fapt care să complice construcția gazoductului Nord Stream-2, a anunțat vice-ministrul energiei din Polonia, Michal Kurtik, potrivit  „Polskie Radio”.

„De schimbările din directivei privind gazele ar trebui să se ocupe, de la sfârșitul lunii iunie, la nivel de ambasadori ai UE. Este rezultatul unei activitati grele, obositoare, de luni de muncă“, – a spus ministrul.

Conform modificarilor legislative propuse, toate conductele de gaze naturale, inclusiv cele de import, care se deplasează pe mare in zona UE, vor face obiectul legislației Uniunii Europene.

Potrivit ministrului polonez, Bulgaria, care a condus activitatea UE în prima jumătate a anului, a încetinit ritmul de lucru la acest document.

„În luna noiembrie a anului trecut, Comisia Europeană a propus modificări ale Directivei UE privind gazele. Bulgaria, care a prezidat Uniunea Europeană, s-a limitat cu organizarea unei reuniuni a experților și a amânat votul la nivel de ambasadori și miniștri“ – subliniază „Polskie Radio“.

Începând cu 1 iulie, Austria va prezida UE.

Potrivit lui Michal Kurtik, Polonia se așteaptă din partea președinției austriece la obiectivitate și nu la protejarea propriilor interese.

„Țara-președinte trebuie să se comporte în mod neutru. Vom aminti că conducerea în UE trebuie să fie transparenta și să inspire încredere“ – a subliniat el.

Până în prezent, au emis autorizatii de construire pentru poriectul rusesc Nord Stream-2 tari precum Germania, Finlanda și Suedia.

Danemarca nu a luat încă decizia finală privind eliberarea unui permis similar.

De la sfârșitul anului 2019, coridorul nord-european de transport al gazelor ar trebui să livreze anual în Europa aproximativ 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc.

Oponenții proiectului – inclusiv Polonia, statele baltice, Ucraina, Moldova, SUA și Danemarca – susțin că „Nord Stream-2“ va crește dependenta UE de „Gazprom“, care deja furnizează aproximativ o treime din volumul de gaze în UE.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Polonia fece presiuni la Bruxelles pentru a complica viața proiectului Nord Stream-2

  1. bogdan spune:

    Bravo Polonia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top