Polonia şi Rusia s-au acuzat reciproc de declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, de ”falsificarea” istoriei şi ”subminarea” relaţiilor bilaterale, într-o serie de afirmaţii şi comunicate oficiale, informează duminică AFP.

„Receptăm cu îngrijorare şi neîncredere declaraţiile reprezentanţilor Federaţiei Ruse, inclusiv ale preşedintelui Vladimir Putin, cu privire la geneza şi derularea celui de-Al Doilea Război Mondial şi care ofereau o falsă imagine a evenimentelor”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, într-un lung comunicat dat publicităţi sâmbătă seara pe site-ul său oficial.

Varşovia îi reproşează Moscovei că „reia propaganda stalinistă” şi „zădărniceşte efortul comun al experţilor polonezi şi ruşi şi reuşitele predecesorilor săi, Mihail Gorbaciov şi Boris Elţin, care, în pofida dificultăţilor, au încercat să caute o cale a adevărului şi reconcilierii în relaţiile polonezo-ruse”.

Ministerul Afacerilor Externe de la Varşovia a evocat suferinţele şi masacrele suferite de Polonia şi polonezi, precum şi actele ostile sovietice la adresa sa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, estimând la 566.000 numărul de victime poloneze ale represiunii sovietice.

Duminică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a declarat Polonia „principalul actor al adoptării de sancţiuni europene antiruse” şi a acuzat-o că „subminează” relaţiile printr-o „retorică agresivă, demolări de monumente dedicate celor care au luptat împotriva fascismului”.

Săptămâna trecută, într-o evocare a originilor celui de-Al Doilea Război Mondial, preşedintele rus a pus responsabilitatea conflictului pe umerii puterilor occidentale şi ai Poloniei, înainte de a denunţa o rezoluţie a Parlamentului European asupra „memoriei europene”, adoptate în septembrie şi care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

„Poţi să arunci anatema asupra stalinismului (…), dar să pui URSS şi Germania fascistă pe acelaşi plan?”, s-a întrebat retoric Putin, criticând această rezoluţie „total incorectă”.

În timpul unei reuniuni a liderilor ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), joi, şi a doua zi, în timpul conferinţei sale de presă anuale, Putin a denunţat „cinismul incredibil” al unor astfel de consideraţii. „Oamenii nu ştiau nici să citească, nici să scrie! Să citească documente din această vreme, să vadă cum aşa-zisul acordul de la Munchen a fost semnat în 1938, când liderii principalilor ţări – Franţa, Marea Britanie – au semnat un acord cu Hitler asupra împărţirii Cehoslovaciei”, la care a participat şi Polonia, şi-a exprimat Putin indignarea.

La rândul său, Varşovia evocă Pactul germano-sovietic Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, la care a fost ataşat un protocol secret care a „pecetluit” împărţirea Europei de Est în zone de influenţă ale celor două regimuri totalitare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Polonia şi Rusia s-au acuzat reciproc de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial

  1. bumboosu spune:

    Trebuie sa fi un idiot lovit de cretinism atat de rau incat ai tampit, ca sa crezi ca Rusia sau Germania au declansat cel de al doilea razboi mondial! Atacul asupra Poloniei nu a fost un motiv pentru inceperea razboiului tot asa cum nici astazi zecile de atacuri pe care SUA le-a comis impotriva a zeci de tari suverane si independente NU au constituit un motiv pentru inceperea celui de al treilea razboi mondial.
    Toate cele 2+1 unu razboaie mondiale (doua au fost si unul este deja in desfasurare inca in faza rece) au avut si au acelasi VINOVAT …si anume SATANELE Hitleriste din noul Reich de peste ocean !

  2. bogdan spune:

    Grohaie si Putler ! Lumea Civilizata si cu apa calda de decenii stie cine a fost URSS !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top