Șeful Departamentului de Stat al SUA, Mike Pompeo, a anulat vizita planificată anterior la Moscova în cadrul călătoriei sale de lucru în Rusia, relatează Reuters, citând un reprezentant al guvernului american.

Luni, Pompeo va purta discuții la Bruxelles cu privire la Iran și alte subiecte înainte de a merge la Soci, unde, începand de marți, vor avea loc întâlniri ale secretarului de stat al SUA cu președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov.

Vizita șefului Departamentului de Stat în Rusia a fost programată pentru 13-14 mai. La 13 mai, Pompeo trebuia să sosească la Moscova, unde urma să se întâlnească cu reprezentanți ai cercurilor de afaceri și studenții americani. De asemenea, era planificată depunerea unei coroane de flori la mormântul Ostașului Necunoscut.

Marți, 14 mai, potrivit planurilor Administratiei de la Washington, Pompeo ar trebui să se întâlnească cu Putin și Lavrov pentru a discuta „întreaga gamă de chestiuni bilaterale și multilaterale”. Negocierile vor avea loc în cadrul reuniunii miniștrilor de externe al Consiliului Arctic.

Ministerul rus de Externe a precizat că va avea loc un ”schimb de opinii privind problemele actuale din relațiile bilaterale și problemele internaționale curente”, inclusiv situația din Venezuela, Siria și Ucraina. Aceasta este prima vizită a lui Pompeo în Rusia în calitate de secretar de stat al Statelor Unite.

Anterior, șeful Comandamentului Nord al Forțelor Armate din Statele Unite, generalul Terrence O’Shaughnessy, a declarat că Washingtonul trebuie să își sporească potențialul militar în Arctica, deoarece în cazul unui conflict armat cu Rusia, SUA vor putea fi lovite din această direcție. O’Shaughnessy a explicat că amenințările se referă la posibila utilizare a rachetelor de croazieră, a bombardierelor și a armelor hiposonice împotriva Statelor Unite.

Potrivit generalului, „desfășurarea de către Rusia a celor mai noi rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, cu ajutorul cărora este posibilă atingerea de ținte în Statele Unite și Canada din nord, a devenit principala amenințare militară în Arctica”. Potrivit generalului, Federația Rusă și China „au schimbat situația strategică în lume, desfășurând cele mai noi sisteme de arme cu rază lungă de acțiune, și fac pași tot mai agresivi pentru a-și extinde prezența și influența în lume”.

La rândul sau, Michael Pompeo a spus că prin înarmarea granitei sale nordice Rusia manifesta un model de comportament agresiv. Casa Albă consideră că Arctica ar trebui să rămână o zona liber și deschisa international, în ciuda faptului că Rusia o consideră teritoriul său.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Pompeo a anulat prima sa vizită la Moscova

  1. Ramona Georgescu spune:

    Temerile șefului Comandamentului Nord al Forțelor Armate din Statele Unite sunt intemeiate.
    Pompeo insa iar o da cu bata in balta.Inarmarea oricarei granite a a oricarei tari nu constituie agresiune.

  2. bogdan spune:

    Porcii sa-si mai puna pofta-n cui cu furatul ! In Arctica trebuie sa le dam peste rat la godaci daca vor iar sa fure dupa bunul lor obicei spurcat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top