Statele Unite salută intenția Ungariei de a cumpăra echipament militar din SUA și despre intenția de a majora bugetul apărării la 2% din PIB-ul țării, a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, în timpul vizitei sale la Budapesta. Toți acești pași vor contribui la consolidarea securității Ungariei și NATO.

Totodata, secretarul de stat al SUA a cerut Ungariei să sprijine Ucraina în contextul agresiunii rusești.

În timpul conferinței de presă comune cu ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, Pompeo a declarat: „Astăzi am discutat cu ministrul (Szijjártó, n.r.) despre nevoia urgentă de a susține Ucraina, suveranitatea și integritatea sa teritorială. Nu ar trebui să-l lăsăm pe Putin să aducă divizarea între prietenii NATO”, a spus Pompeo.

„Maghiarii știu foarte bine din istorie că Rusie autoritară nu va fi niciodată un prieten al libertății și suveranității statelor mai mici”, a adăugat secretarul de stat al SUA.

Totodata, Pompeo și-a exprimat îngrijorarea cu privire la influența crescândă a Chinei în Europa Centrală. „Rusia și China sunt state autoritare care nu împărtășesc dorința noastră de libertate”, a adăugat el, menționând necesitatea consolidării instituțiilor democratice din Ungaria.

Jurnaliștii l-au întrebat pe Szijjártó dacă este de acord cu opinia lui Pompeo privind Rusia și China și dacă Ungaria intenționează să se distanțeze de Moscova și Beijing. „Când vine vorba despre cooperarea cu Rusia sau cu Republica Populară Chineză, acest lucru nu ne împiedică să fim un aliat de încredere pentru Statele Unite și NATO”, a spus el.

„În ceea ce privește Rusia, i-am spus secretarului de stat despre extraordinara ipocrizie și ”corectitudinea politică” în arena politică a Europei. Deoarece, uitați-vă, nu companiile energetice din Ungaria sau Europa Centrală construiesc proiectul Nord Stream 2 împreună cu Gazprom. La Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg nu a fost star premierul maghiar, ci președintele francez „, a subliniat Szijjártó. În aceeasi tribuna cu Putin la saptamana energetica rusa nu au stat șefii companiilor energetice maghiare, a adăugat el.

„Uități-vă la datele privind comerțul dintre țările Europei de Vest și Rusia. Și veți vedea că suntem destul de deranjați deja sa ni se spuna ca avem legături strânse cu Rusia „, a mai spus ministrul maghiar.

Anterior, mass-media americane au relatat că la întâlnirea sa cu premierul ungar Viktor Orban, Pompeo va remarca importanța promovării democrației și a statului de drept.

Pompeo va insista că astfel de pași sunt cheia pentru a contracara eforturile Rusiei și Chinei, care încearcă să îndepărteze de Occident țările din regiune.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top