pontaKremlinul este nemultumit de prestatia diplomatica a premierului român Victor Ponta, despre care spune că a făcut niste declaratii  „iresponsabile” şi „inacceptabile”, atunci când a comentat eventualitatea unirii Republicii Moldova cu România.

În realitate, fara sa facem proces de constiinta oficialilor de la Moscova şi acordandu-le prezumtia de nevinovatie, credem ca cei care au redactat reactia dura a diplomatilor de la Kremlin au avut in fata o traducere trunchiata a discursului premierului, pe care il reproducem mai jos.

Sensul celor spuse de premierul român era de fapt despre Unirea simbolica, in care elementul, mijlocul principal era cel al integrarii europene.

Ce spune Lavrov?

„Rusia este preocupată de afirmaţiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, făcute la o întâlnire cu activişti ai Partidului Social-Democrat, la Alba Iulia”, anunţă Ministerul rus de Externe. După cum reiese din apelurile clare făcute de candidatul în scrutinul prezidenţial din Romania în sensul realizării «celei de-a doua mari uniri» până în 2018, unele cercuri politice de la Bucureşti continuă să elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia consideră iresponsabile şi inacceptabile declaraţii de acest fel făcute din afară, în contextul campaniei electorale din Republica Moldova”, precizează diplomaţia de la Moscova. Aşteptăm ca autorităţile de la Chişinău să analizeze în mod adecvat aceste declaraţii. Sperăm, de asemenea, că va exista o reacţie corespunzătoare din partea Bruxellesului şi a capitalelor statelor europene”, încheie Ministerul rus de Externe.

Ce a spus, de fapt, Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 12 septembrie, în discursul rostit în cadrul Congresului PSD, reunit la Alba Iulia:

„Vreau să ne asumăm cu toţii un angajament: în 1918, aici, la Alba Iulia, după ce sute de mii români şi-au dat viaţa în primul Război Mondial, am obţinut cel mai important obiectiv naţional: Marea Unire. Vreau şi vă rog să fiţi alături de mine pentru ca, la o sută de ani, să fim acea ţară mândră, puternică, respectată, pe care strămoşii noştri aflaţi aici în urmă cu 96 de ani şi-au dorit-o. Acesta e angajamentul meu, acesta e apelul meu către toţi românii, să facem împreună a doua oară Marea Unire a României, a afirmat Victor Ponta…Şi când spun că Marea Unire este, într-adevăr, obiectivul nostru naţional, să ştiţi că lucrez zi de zi alături de miniştri, alături de preşedinţii de consilii judeţene pentru ultima parte din România care a venit lângă România în 1918, a fost pierdută după aceea şi acum, printr-o şansă istorică, Moldova poate să se unească nu doar cu România, ci cu întreaga Europă. Cred că obligaţia noastră este să arătăm că suntem toţi români, că avem toţi o şansă. Putem să vorbim cu adevărat despre Marea Unire, Marea Unire în Europa cu cei de pe malul stâng al Prutului, şi eu pot să fac acest lucru, în timp ce un contracandidat al meu n-a fost niciodată în Moldova. Nu ştie unde este Moldova. Eu am fost, ştiu fiecare localitate din această ţară, fiecare judeţ, fiecare regiune, ştiu care sunt lucrurile bune, ştiu care sunt problemele, am rezolvat o mie din problemele fiecărei zone şi fiecărui judeţ, mai sunt încă zece mii de rezolvat. Vreau, ca preşedinte, împreună cu Guvernul pe care dumneavoastră îl veţi susţine, vreau să muncim pentru români, vreau să facem o schimbare adevărată şi vreau să facem Marea Unire pentru România.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Ponta intrat în colimatorul Kremlinului. Din cauza unei proaste traduceri?

  1. […] ai Partidului Social-Democrat, la Alba Iulia”, anunţa marți Ministerul rus de Externe, citat de PaginadeRusia. „Aşteptăm ca autorităţile de la Chişinău să analizeze în mod adecvat aceste declaraţii. […]

  2. […] “Rusia este preocupată de afirmaţiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, făcute la o întâlnire cu activişti ai Partidului Social-Democrat, la Alba Iulia”, anunţă Ministerul rus de Externe, citat de PaginadeRusia. […]

  3. ion spune:

    Ca sa nu cumva sa credem ca Ponta e omul lui Putin inainte de alegeri ! Vedem dupa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top