BOUPKÎn timpul unei întâlniri cu reprezentanții Consiliului ucrainean al bisericilor și organizațiilor religioase, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a făcut apel la crearea unei biserici unificate, „administrativ independenta față de alte state”, potrivit site-ului președintelui.

„În contextul unui război hibrid, atunci când Ucraina se opune agresiunii armate a statului vecin, dușmanii noștri încearcă să folosească factorul religios în interesul lor. Cea mai importanta arma spirituala a victoriei noastre, de care se teme inamicul, este unitatea noastră. Atacurile sunt îndreptate în primul rând spre divizarea țarii noastre și subminarea ei din interior”, – a declarat Poroșenko.

Potrivit lui, în situația actuală, credincioșii acceptă greu divizarea existenta in biserica ortodoxa ucraineana, iar ignorarea voinței poporului nu este ceva cuviincios, la fel cum și interferențele în aceste procese ale unui alt stat sunt inacceptabile”.

El a subliniat faptul că sondajele de opinie arată că un număr tot mai mare de cetățeni din Ucraina doresc să aiba o singură biserică autocefală locală, așa cum este acceptat în întreaga lume ortodoxă, în cele mai multe țări ortodoxe.porosenko

Președintele a menționat că, în mod fundamental, nu permite ca autoritățile să intervină în relațiile dintre biserică și sa puna la îndoială respectarea libertății de conștiință și a sentimentelor religioase ale cetățenilor ucraineni.

„Sunt convins că pacea religioasă și respectul reciproc dintre stat și biserica este o realizare importantă a țarii noastre, iar Ucraina este caracterizată de pace bisericeasca și consens de la obținerea independenței. Este moștenirea noastră, pe care trebuie s-o prețuim și s-o dezvoltam” – a încheiat Poroșenko.

În prezent, în Ucraina există mai multe biserici de rit ortodox – Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (BOU-PM), Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului (BOU-PK) și Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală (BOUA). Ultimele doua au demarat in cateva randuri negocieri de unificare, dar momentan fara rezultat. Totodata, BOU-PM este considerata de multi ortodocși ucraineni  biserica ocupantului. Din 2014, cand intre Rusia si Ucraina exista un razboi nedeclarat, BOU-PM a pierdut foarte multe parohii, majoritatea in favoarea BOU-PK.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top