PorosenkoPreședintele Ucrainei Petro Poroșenko îl vede noul premier al Ucrainei pe actualul ministrul de finanțe Natalia Iaresko sau pe primarul din Lviv Andri Sadovi, informează „RIA Novosti”, cu referire la declarația secretarului de presă al președintelui Ucrainei Sviatoslav Țegolko.

Anterior, un reprezentant al președintelui în Rada Suprema a Ucrainei, Stepan Kubiv a declarat că președintele consideră că este necesar să fie înlocuit guvernul actual. În aceasta seara, președintele va purta discuții cu liderii fracțiunilor parlamentare.

Țegolko a scris pe Facebook că, în scopul depășirii crizei politice se impune o nouă coaliție în Rada Suprema și există trei variante in dezvoltarea situației guvernului: ”crearea unui guvern tehnocrat sub conducerea lui Iaresko, crearea unui guvern politic condus de Sadovi sau sa fie lasate forțele parlamentare sa sugereze alte candidaturi”, – a descris a treia opțiune Țegolko.

Demisia actualului prim-ministru Arsenii Iațeniuk este discutata în mod activ în Ucraina inca din 16 februarie, când Parlamentul a apreciat ca nesatisfacatoare activitatea guvernului aflat sub conducerea sa. Totusi, pentru motiune de cenzura nu s-au adunat suficiente voturi.

In ultimele saptamani, numele vehiculate in calitate de succesori al lui Iațeniuk au fost cele al lui Natalia Iaresko sau Vladimir Groisman (presedintele Radei). Numele lui Sadovi nu a fost mentionat. Cu toate acestea, Groismans a declarat astăzi că nu a primit oferte de a prelua postul de prim-ministru. Potrivit lui, pentru a aproba noul guvern este nevoie de o nouă coaliție, care „va determina cine poate fi prim-ministru”…

După 16 februarie, cand Parlamentul nu a reusit sa demita guvernul lui Iateniuk si pana in septembrie, Rada nu poate dezbate o noua motiune de cenzura care sa duca la caderea guvernului. Nici președintele tarii nu il poate revoca pe primul-ministru. Iațeniuk poate demisiona în mod voluntar, dar până în prezent nu a dat semne ca ar intentiona asa ceva. Mai exista opțiunea realizarii unei noi coaliții în parlament, care va adopta un nou program de acțiune și va avea nevoie de un nou guvern. În Rada acum continuă să functioneze coaliția „Ucraina europeană”, formata din 237 de deputați, a declarat Groisman.

În conformitate cu Constituția Ucrainei, coaliția încetează să existe după ce numarul deputatilor in aceasta este mai mic de 226. Daca o nouă coaliție nu este formata în Rada Supremă în termen de o lună de la data încetării activității coaliției vechi, președintele are dreptul (dar nu și obligația) de a dizolva parlamentul si sa convoace noi alegeri parlamentare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top