Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că a discutat cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, despre învățământul în limba română în Ucraina, arătând că este posibilă o evoluție înspre soluționarea acestei chestiuni, transmite agerpres.ro.

„Am avut o întâlnire bilaterală și evident că am pus imediat în centrul discuției tema învățământului în limba română pentru românii din Ucraina. Știți că a fost o discuție și este o întreagă discuție pornită de la noua lege a învățământului pe care a aprobat-o Parlamentul ucrainean. În această chestiune am spus președintelui Poroșenko că pentru noi tema este extrem de importantă și că trebuie să găsim o soluție. Mi-a promis că va ține cont de toate recomandările care vor veni de la Comisia de la Veneția pentru a modifica legislația în acel sens, iar o a doua solicitare foarte fermă pe care am avut-o a fost ca modificările care privesc învățământul în limba română în Ucraina să fie discutate înainte de a le pune în lege, atât în format bilateral, adică cu noi, reprezentanții statului român, cât și cu reprezentanții minorității române din Ucraina. Președintele Poroșenko a acceptat ambele solicitări și în acest sens cred că vom avea o evoluție înspre soluționare”, a spus șeful statului, după întâlnirea bilaterală cu omologul său ucrainean, în marja Summitului Parteneriatului Estic.

El a arătat că vizita sa în Ucraina va fi discutată după rezolvarea problemei învățământului în limba română.

„Ca să nu rămână oarece neclarități în spațiu, eu am amânat vizita mea pentru a trage un semnal de alarmă foarte serios și foarte clar că este o chestiune gravă pentru noi, dar evident și eu și alții continuăm negocierile pentru a rezolva această problemă. Să nu-și imagineze cineva că noi acum facem pe supărații și nu mai vorbim. Nu, noi vorbim, avem proiecte comune, dar această temă este una atât de importantă pentru noi încât punem în stand-by alte acțiuni până o rezolvăm pe aceasta”, a adăugat șeful statului.

La 25 septembrie, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a semnat legea „Cu privire la educație”, care introduce învățământ secundar de 12 ani în Ucraina. Documentul prevede că limba procesului educațional în instituțiile de învățământ este limba de stat – ucraineană. Prin aceasta lege Parlamentul din Ucraina a dorit să elimine astfel limba rusa din inavatamant, o reminiscenta a sistemului sovietic de educatie.

Polonia, România, Ungaria, Grecia și Bulgaria și-au exprimat îngrijorarea cu privire la normele acestei legi privind limba de instruire pentru reprezentanții minorităților naționale.

La sfârșitul lunii septembrie, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis legea „Cu privire la educație” pentru examinare la Comisia de la Veneția.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

6 Responses to Poroșenko i-a promis lui Iohannis modificarea legii educației din Ucraina

 1. mocanu dan spune:

  BAI VINTILA!!!! RUSIA E UKRAINA DE ASTAZI CU CAPITALA SA NUMITA KIEV….FEDERATIA RUSA ,SAU MAI BINE TATARA A PLAGIAT ISTORIA SI DENUMIREA STATULUI KIEVEAN IN CARE LOCUITORII SAI AU FOST BOTEZATI DE GRECI CU NUMELE DE RUSINI…ASA ZISA RUSIE CU CAPITALA LA MOSKOVIA ARE O ISTORIE DE DOAR 300ANI SI INAINTE SE NUMEA MAREA TATARIE EA DE ATUNCI AFLINDU-SE IN RAZBOI CU RUSII ADEVARATI DE LA KIEV……DACA TE INTERESEAZA AFLA CA GENETIC UKRAINIENII SUNT MAI APROPIATI DE ROMANI DECIT DE SLAVI ,IAR FATA DE ADENE-UL MOSKOVITILOR NU EXZISTA NICI O ASEMANARE….ASTA SI EXPLICA SIRUL DE RAZBOAIE SI REVOLTE IMPOTRIVA TROGLODITILOR DE LA MOSKOVIA….DEALUNGUL ISTORIEI UKRAINIENII ADICA RUSII ORIGINALI S-AU ALIAT CU TOATA LUMEA IMPOTRIVA IMPERIULUI MALEFIC CU CAPITALA LA MOSKOVIA.

  • yehudy spune:

   corect. pana in anul 1721 statul ncu capitala la moscova se numea princiatul moscovei. in 1721, pentru cel mare a schimbat denumirea statului printr-un decret in „imperiul rusiei”.
   principatul moscovei a luat fiinta prin anii 900, cand zona din jurul moscovei era locuita de triburi finlandeze, maghiare si kazare.
   primul stat existent in lume cu denumirea de rusia a fost rusia kieviana, stat dominat de vikingi cu capitala la kiev. principatul moscovei a devenit vasalul rusiei kieviene.
   apoi, in 1241 a intervenit marea invazie mongola care a distrus rusia kieviana. principatul moscovei a devenit coada de topor a hanilor mongoli si s-au pus in slujba mongolilor. principatul moscovei a primit dretul de a strange biruri in zona in numele hanului mongol 🙂
   caciula tarilor reprezinta de fapt insemnul prin care hanii mongoli ii numeau pe conducatorul principatului moscovei 🙂
   statul cu capitala la moscova este o adunatura a bastarzilor finlandezi, magiari si kazari 🙂

   • yehudy spune:

    revin, cu corecturile de rigoare:
    corect. pana in anul 1721 statul cu capitala la moscova se numea principatul moscovei. in 1721, pentru cel mare a schimbat denumirea statului printr-un decret in „imperiul rusiei”.
    principatul moscovei a luat fiinta prin anii 900, cand zona din jurul moscovei era locuita de triburi finlandeze, maghiare si kazare.
    primul stat existent in lume cu denumirea de rusia a fost rusia kieviana, stat condus de vikingi cu capitala la kiev. principatul moscovei a devenit vasalul rusiei kieviene.
    apoi, in 1241 a intervenit marea invazie mongola care a distrus rusia kieviana. principatul moscovei a devenit coada de topor a hanilor mongoli si s-au pus in slujba mongolilor. principatul moscovei a primit dreptul de a strange biruri in zona in numele hanului mongol 🙂
    caciula tarilor reprezinta de fapt insemnul prin care hanii mongoli ii numeau pe conducatorul principatului moscovei 🙂
    statul cu capitala la moscova este o adunatura a bastarzilor finlandezi, magiari si kazari 🙂

 2. Lucia spune:

  Cand Romania si Ucraina vor strange chinga, trollii din Transnistria vor urla de foame, pana le vor iesi ochii cat cepele.

 3. mocanu dan spune:

  BAI VINTILA!!!!! VEZI CA KLAUS SI POROSENKO SUNT ROMANI AMINDOI..RUSIA DE DREPT ESTE UKRAINA CU CAPITALA LA KIEV…..MOSKOVIA SAU MAREA TATARIE A APARUT ACU 300 DE ANI.

 4. bogdan spune:

  Sa speram ca se va si intampla !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top