În cazul în care Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I va emite tomos privind autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina, șeful acestei biserici va fi ales în Ucraina, a declarat președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, făcând trimitere la înțelegerea avută cu Patriarhul Ecumenic, potrivit ICTV.

Poroșenko a subliniat că este treaba ucrainenilor să-și aleagă patriarhul Bisericii Ortodoxe autocefale. „Statul nu va indica cine va fi patriarhul bisericii noi, pentru că aceasta nu este o chestiune de stat”, a spus el.

„Noi nu acceptam ca liderul bisericii ucrainene, ierarhul bisericii, sa fie aprobat la Moscova. Este o alta intelegere clara cu Patriarhul Ecumenic, că patriarhul bisericii ucrainene sa fie ales în Ucraina”, a subliniat Poroșenko.

Potrivit președintelui, „funcția și rolul bisericii mame vor fi îndeplinite de Patriarhia Constantinopolului”. El a menționat că acest lucru este important din punctul de vedere al dreptatii istorice. „Ne întoarcem pur și simplu la dreptatea istorică”, a spus Poroșenko și a reamintit că în viitorul apropiat va fi sărbătorită aniversarea a 1030 de ani de la crestinarea Ucrainei.

„Vreau să subliniez că atunci încă nu exista nicio Biserică Ortodoxă Rusă. Dacă Biserica din Constantinopol este biserica-mamă pentru Ucraina, atunci biserica ucraineană este biserica-mamă pentru Rusia. Căci de aici a plecat și nu invers. Și mama nu poate cere independență față de fiica ei”, a spus președintele ucrainean.

Șeful statului a menționat că este important „să se evite discutiile sterile bisericești“.

„Conform dreptății istorice, spirituale și de stat, Ucraina și-a câștigat dreptul de a avea biserica autocefala“, – a adaugat Poroșenko.

Amintim ca, la 17 aprilie, la o întâlnire cu liderii fracțiunilor parlamentare, președintele Poroșenko a declarat că împreuna cu episcopii a doua biserici ortodoxe din Ucraina au decis să apeleze în mod oficial la Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, cu rugamintea aprobarii autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

La 19 aprilie, Rada Suprema a adoptat o rezoluție privind sprijinul apelului președintelui catre Patriarhul Ecumenic în vederea emiterii tomos-ului pentru autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

La 22 aprilie, Patriarhia Ecumenică a început procedura de acordare a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top