Klaus Iohannis și Petro Poroșenko au sustinut astazi o conversație telefonică, în care președintele român și-a exprimat în „termeni fermi nemulțumirea” în legătură cu adoptarea Legii privind Educația din Ucraina, se menționeaza pe site-ul președintelui României.

Potrivit lui Johannis, legea adoptată „produce efecte negative asupra dreptului la educație în limba maternă al persoanelor aparținând minorităților din Ucraina, inclusiv cea română. Președintele Klaus Iohannis a arătat că, înainte de acest demers, ar fi trebuit să existe o consultare riguroasă cu reprezentanții minorităților naționale din Ucraina și cu statele vecine cu care acestea sunt înrudite”, precizează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presa.

De asemenea, șeful statului a reiterat poziția părții române cu privire la faptul că articolul 7 al legii, așa cum este formulat în prezent, diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparținând minorității române în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă.

Klaus Iohannis i-a solicitat omologului său ca Ucraina să își respecte angajamentele asumate constant față de partea română privind respectarea normelor și standardelor internaționale relevante în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, arată sursa citată.

„Președintele României a atras atenția, totodată, că este important ca nivelul și calitatea învățământului în limba română să nu fie afectate de noile norme și a evidențiat că învățarea limbii oficiale a statului unde trăiesc minoritățile nu trebuie să fie realizată în detrimentul limbii materne a minorităților”, se precizează în comunicat.

Șeful statului a reiterat și sprijinul constant al României pentru parcursul european al Ucrainei și integritatea teritorială a acestei țări.

„Președintele Ucrainei a arătat că înțelege pe deplin preocupările părții române și a transmis angajamentul ferm al autorităților ucrainene pentru găsirea unei soluții la problemele create de adoptarea legii, astfel încât drepturile persoanelor aparținând minorității române de a învăța în limba lor maternă să nu fie afectate. Președintele ucrainean a asigurat, de asemenea, că opinia Comisiei de la Veneția cu privire la Legea Educației, care a fost solicitată recent de partea ucraineană, va fi respectată”, se arată în comunicat.

Președintele Petro Poroșenko a reiterat invitația adresată omologului român de a efectua o vizită în Ucraina. În acest context, președintele Iohannis a subliniat că această vizită, care trebuia să aibă loc în luna octombrie și care a fost amânată de partea română ca urmare a situației create de adoptarea Legii educației, va avea loc după remedierea corespunzătoare a problemelor provocate de acest act normativ, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Trebuie remarcat faptul că site-ul Președintiei Ucrainei, în comunicatul despre conversația lui Poroșenko cu Iohannis, nu face nicio mențiune a nemulțumirii președintelui român și răspunsul său cu privire la vizita programata în Ucraina.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Poroșenko și Iohannis au vorbit despre legea ucraineană a educației. Președintele român și-a exprimat în „termeni fermi nemulțumirea”

  1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

    Vintalaule, modelele tale de conducator e Stalin, Putin, prieteni ai lui Hitler.

  2. bogdan spune:

    Vizita va putea avea loc doar dupa ce se va modifica Legea cu articolul 7 pt revenire la statutul anterior ! Noi intelegem ca trebuie sa se blocheze influenta limbii godacesti a agresorilor invadatori dar nu trebuiesc atinse si minoritatile loiale statului Ucrainean cum ar fi cea Romana !

  3. Bucuresti ora exactă! spune:

    Ukraineeni daca nu se trezesc sa-l alunge pe porosenko,va avea soarta rusilor cu stalin khazarul (adică sa-i bage la munca silnică sau sa-i omoare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top