Autoritatea audiovizuală (CCA) de la Chişinău a decis, vineri, să suspende retransmisia postului de televiziune Rossia 24 din Federația Rusă pe teritoriul Republicii Moldova.

TV_towerSuspendarea a fost dispusă până la 1 ianuarie 2015, sub motivul că programele postului rus nu corespund cu prevederile Codului Audiovizual din Republică.

Sancțiunile vin după monitorizarea mai multor posturi tv rusești retransmise în Moldova. Potrivit cercetării, emisiunile postului Rossia 24, dar și ale altor canale tv din Federația Rusă, fac propagandă, manipulează și încalcă pluralismul de opinii.

În motivarea deciziei, CCA a invocat o emisiune de o oră și jumătate despre situația din Ucraina, în care Guvernul de la Kiev a fost calificat cu termeni precum „juntă, fasciști şi naziști”.

CCA a mai constatat că SUA și UE sunt demonizate în emisiunile posturilor rusești, care prezintă unilateral evenimentele.

Suspendarea la retransmisie a unui post rusesc în spaţiul ex-sovietic nu este o premieră.

În aprilie, Letonia a interzis pentru trei luni difuzarea postului Rossia, tot din cauza prezentării deformate a situaţiei din Ucraina.

Şi în Lituania autorităţile au suspendat în mod repetat emisiunile televiziunii ruseşti, dar au fost nevoite să revină asupra deciziilor în urma unor hotărâri ale Justiţiei.

De multe ori, canalele rusești transmit spre țările baltice prin companii înregistrate în Uniunea Europeană, ceea ce face mai dificilă scoaterea lor din eter.

Ca măsură de contracarare a propagandei ruseşti audiovizuale, Letonia a a anunţat că urmează să deschidă la Riga un nou centru strategic de comunicare susţinut de NATO. Omologarea acestuia este aşteptată pentru sfârşitul acestei veri, informează Hotnews.

Autorităţile letone spun că emisiunile posturilor ruseşti vizează influenţarea importantei minorităţi rusofone, pe fondul crizei ucrainene.

Etnicii ruşi reprezintă circa un sfert din populaţia Letoniei şi Estoniei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top