Litvinov calaul makarovoAcuzatiile aduse de procurorii rusi impotriva cetățeanului Ucrainei, Serghei Litvinov  – masacre ale civililor, utilizarea mijloacelor și metodelor interzise de război – erau atat de exagerate, incat pana si procurorii rusi au trebuit sa dea inapoi. Acum, maximul pe care Litvinov il risca este sa fie acuzat de jaf, dar si in acest caz lucrurile nu sunt clare, pentru ca anchetatorii nu au reusit sa descopere victima infractiunii.

La sfârșitul săptămânii trecute, Procuratura rusa a organizat ultima confruntare a martorilor in dosarul penal deschis impotriva ucraineanului de 32 de ani Serghei Litvinov, incercand astfel sa confirme mărturisirea acestuia despre implicarea sa în executarea, in vara anuli trecut, ca membru al Batalionului „Dnepr-1”, a 38 de civili, locuitori ai satului Makarovo din regiunea Lugansk.

„Marturisirea” la beţie a lui Litvinov de anul trecut a venit intr-un moment in care presa propagandistica rusa scria deja pe larg despre „gropile comune” si „masacrele populatiei civile” lasate in urma de armata ucraineana. In paralel, Procuratura rusa a inceput o serie de anchete in acest sens, dar lipseau probele materiale ale „crimelor de razboi” si „impotriva umanitatii”. Nici macar in teritoriile controlate de Rusia, acolitii locali nu au fost capabili sa livreze dovezi cat de cat concludente ale tezelor propagandistice. În acest sens, Litvinov a aparut intr-un moment extrem de convenabil.

Presa rusa s-a grabit sa-l porecleasca pe Litvinov – „calaul de la Makarovo” imediat dupa ce serviciile secrete ruse l-au arestat pe acesta, la începutul lunii august 2014, în spitalul Tarasovskoie (regiunea Rostov), unde ucraineanul venise pentru un tratament medical. Internat în camera cu trei separatisti raniti, Serghei Litvinov, fiind beat, le-ar fi povestit acestora că a luptat în grad de sergent în batalionul ucrainean „Dnepr”, iar în satul Makarovo ar fi luat parte la executarea a 30 de civili, și violarea și uciderea altor opt femei.

Separatistii l-au denuntat pe Litvinov agentilor FSB din regiunea Rostov, care, după o serie de interogatorii, l-au transferat pe ucrainean la Moscova, unde a fost arestat preventiv de către Judecătoria Basmanny.separatist

În acest moment, în cadrul anchetei sunt implicati alti trei cetățeni ai Ucrainei, pe care procurorii rusi au reusit sa-i gaseasca datorită recunoasterii separatistilor raniti care au nimerit in aceeasi camera de spital cu Litvinov. Acestia si-ar fi notat numerele masinilor cu care au venit vizitatorii lui Litvinov la spitalul din Tarasovskoie. Trebuie remarcat faptul că separatistii care au participat anterior la confruntările cu Litvinov nu au confirmat versiunea anchetei împotriva acuzatului, potrivit „Kommersant”.

Nici noua confruntare a martorilor nu a adus dovezi in sprijinul tezei procurilor rusi. Martorii care ar fi adus ţigari şi mancare lui Litvinov la spital, au spus că nu au auzit de la el povestind despre participarea la ostilități, și mai ales la uciderea civililor. Având în vedere că, dupa un an de cercetari, anchetatorii nu au fost în măsură să stabilească lista persoanelro care ar fi fost ucise de Litvinov, și nici circumstanțele presupusei crime, ancheta a intrat in blocaj.

 

Potrivit anchetatorlor, Litvinov se face vinovat si de un act de banditism- Astfel, impreuna cu alti doi camarazi ucraineni neidentificati, acesta l-ar fi atacat în localitatea Kolesnikovka din regiunea Lugansk pe un cetățean rus – Andrei Lîsenko. Ca urmare, domnul Lîsenko a ramas fara automobilul UAZ-452 și un Opel Frontera. Ancheta a dorit sa organizeze o confruntare între acuzat și victimă, dar Lîsenko nu s-a prezentat. Apoi s-a dovedit ca „UAZ”-ul care ar fi fost furat de la rus in realitate este radiat din circulatie de cativa ani.luptatori separatisti

Potrivit avocatului Viktor Parshutkin, „cazul jafului, în opinia mea, arată la fel mitic, ca şi uciderea in masa”, – a spus avocatul.

Asa cum afirma „Kommersant”, după confruntări nereușite cu martorii, anchetatorii rusi ar putea retrage învinuirile de omor și utilizarea metodelor interzise de razboi. Cu toate acestea, procurorii ar trebui la inceput sa obtina aprobarea de la centru, din Moscova.

Perioada de arest preventiv al lui Litvinov expiră pe 22 august. In timpul rams ancheta spera sa probeze cel puțin implicarea acuzatului în jaful armat al neizbutitului „calau” de la Makarovo.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top