south streamLa mai puțin de două săptămâni de la anexarea Crimeei, președinte Rusiei Vladimir Putin câștiga un alt premiu mult râvnit la Marea Neagra, scrie The New York Times (NYT) într-un articol din seria Putin’s Way. Jurnaliștii NYT explica cum Bulgaria a aprobat inițial o lege care elimină obstacolele pentru realizarea conductei de gaz South Stream” și cine a provocat criza bancara de la Sofia.

Pentru Putin, gazoductul South Stream țintea atingerea a două obiective: adâncirea dependența Europei de gazul rusesc și consolidarea influenței rusești în fostii sateliți sovietici.

Astfel, la scurt timp de la anexarea Crimeei, Parlamentul bulgar aproba legea de construire a gazoductului rusesc. „Deși proiectul de lege se presupune ca a fost scris de Ministerul Energiei din Bulgaria, documentele dezvăluie ”mâna ascunsa a Kremlinului: nu doar mare parte din textele actului normativ erau redactate de sucursala  Gazprom, dar Putin și-a trimis ministrul energiei pentru a se implica direct în proces spun ziaristii NYT.

boiko borisov

Boiko Borisov

Povestea South Stream este un caz tipic al modului în care Putin a acționat și probabil va continua să acționeze în Europa. El a câștigat influență în străinătate utilizând instrumentele capitalismului de cumetrie , care i-au oferit puterea și în propria țară,” se spune în articol.

Povestea începe la jumătatea anului 2011, când premierul bulgar Boiko Borisov a permis companiei Chevron sa exploreze gaze de șist în Bulgaria. „Aproape imediat început o campanie mediatica împotriva gazelor de sist. Unul dintre finantatorii campaniei a fost miscarea Atak de extrema dreapta, cu care Putin era deja în relatii foarte bune.

Ca urmare, în 2012, Parlamentul bulgar a interzis nu doar exploatarea, dar și orice prospectiuni de explorare a gazului de șist. Acest lucru a consolidat argumentele în favoarea South Stream.

În martie 2013 premierul  demisionează.

Ulterior, reprezentanții lui Putin au identificat rapid figurile cheie pentru a promova in continuare South Stream”.

Întâlnirea a avut loc după miezul nopții în La Casa del Habano, un bar din Sofia. Un vechi prieten, nenumit, l-a invitat in bar pe Boyan Stoyanov, care la acea vreme era adjunctul ministrului Energiei în guvernul interimar al Bulgariei.
La Casa del HabanoStoyanov a fost surprins să constate că, împreună cu prietenul său, in bar se mai afla deputatul Dumei de Stat de la Moscova Alexandr Babakov, pe care Putin l-a numit emisar special (presa franceză spune despre Babakov că a intermediar împrumutul unei bănci din Rusia pentru Frontul Național” din Franța).

Stoyanov susține într-un interviu ca discutiile s-au focusat pe South Stream și ca la replica sa privind faptul ca aceasta conducta aduce un beneficiu economic minor Sofiei, Babakov a raspuns ca ”nu despre avantajele proiectului a venit sa vorbeasca”.

Fara sa fie prea generos cu cuvintele, el mi-a spus ca mi se va oferi o viata confortabila dacă voi lua parte la acest lucru și voi fi de ajutor,” – a declarat Stoyanov, adăugând că a raportat despre intalnire serviciului de informatii bulgar.

La momentul respectiv, atat Bruxelles cât și Washington priveau sceptic derularea proiectului South Stream. UE a insistat că aceasta conductă sa permita accesul și altor companii de gaze (firme terte).

Până în mai 2013, când au avut loc alegeri în Bulgaria, poziția lui Putin era mult mai consolidată, deoarece proiectul gazoductului alternativ Nabucco a fost oprit (din cauza interferențelor politice și economice, precum și a intervenției lui Putin„), sustine NYT.

Apoi, banca ruseasca VTB2 a deschis un birou la Sofia și a numit în funcții de conducere pe fostul ministru de Finanțe al Bulgariei, pe fratele sau și pe adjunctul sau de la minister. De asemenea, VTB Capital a cumparat acțiuni într-o serie de firme împreuna cu banca Corporate Commercial  (cunoscută drept banca favorita a oligarhilor energetici din Bulgaria).

După alegerile din Bulgaria, la putere a venit coalitia a două partide pro-ruse.

Noul premier Plamen Oresharski a fost prins la mijloc între aceasta coaliție proMoscova și UE. Astfel, în timp ce șeful Gazprom, Alexei Miller, în luna iulie promitea să finanțeze construcția segmentului bulgar al South Stream, precum și o sponsorizare pentru echipa de fotbal ȚSKA (Sofia), Comisia Europeană a început verificarea corporației de stat Bulgarian Energy Holdings, care avea să devină partenerul Gazprom în proiectul South Stream.

Trei luni mai târziu, Miller a sosit la Sofia din nou, în secret, pentru o întâlnire cu Oresharski. Potrivit unui oficial, ea trebuia să dureze numai 40 minute, dar s-a transformat intr-un ”maraton de 5 ore”.

A doua zi Oresharski și Miller au participat la sudarea primele două unități ale segmentului bulgar al conductei.

Câteva luni mai târziu, în timpul sărbătorilor de Crăciun, fără licitatie publica, au fost distribuite contractele de construcții pentru conducta. Ulterior, presa bulgară a scris că printre câștigători sunt companiile legate de mogulul presei și deputatul bulgar Delian Peevski. Acesta a negat implicarea sa în proiect. Partenerul rus al proiectului era Gennady Timchenko, un apropiat al lui Putin.

Rămânea doar un singur obstacol UE.

Pe 4 aprilie 2014, Parlamentul bulgar a aprobat in prima lectura un proiect de lege care permitea proiectului South Stream sa eludeze un număr de norme ale UE. În special, segmentul bulgar al conductei de gaz South Stream” a fost declarat conducta de gaz marină cu scop noncomercial.

UE a contestat modificarea propusă, iar ministrii bulgari din partea opoziției au cerut să examineze documentele in baza carora s-a elaborat legea. O lună mai târziu, acestia au anunțat documentele arată participarea directă a Gazprom și Kremlinului în elaborare alegii scrie NYT.Gazprom

Documentul include fragmente ale proiectului de lege propus de o filiala a Gazprom și trimisa oficialilor bulgari  responsabili de sectorul energetic.

Textul proiectului de lege nu a fost niciodată adus în faza votului final, iar principalul motiv a fost escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a cerut Bulgariei să înceteze lucrul la South Stream”, susținând acest proiect este investigat de UE. Atunci când guvernul bulgar a refuzat, UE a suspendat transferul a zeci de milioane de euro reprezentand fonduri destinate proiectelor de dezvoltare regională.

Apoi, pe 6 iunie, ambasadorul SUA a avertizat companiile bulgare sa evite orice asociere cu Timchenko, inclus în lista de sancțiunilor SUA. Pe 8 iunie, o delegație condusă de senatorul american John McCain s-a întâlnit cu Oresharski în spatele ușilor închise.

A doua zi, în mare nevoie de fonduri europene, premierul a declarat  South Stream va fi suspendat până la aprobarea UE.

Aproximativ în același timp a început și retragerea masiva și misterioasa a depozitelor de la banca bulgareasca Corporate Commercial. VTB Capitala refuzat să-si ajute partenerul bulgar. Corporate Commercial a intrat în stare de faliment, iar pe fondul crizei bancare create a căzut și guvernul Oresharski.putin

Pe 1 decembrie Putin a anunțat anulează South Stream.

Cu toate acestea, mai târziu, după întâlnirea cu Merkel, noul premier bulgar și-a exprimat încrederea obiecțiile UE împotriva South Stream” pot fi depășite.

Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, unii diplomați susțin că Putin si-a atins unul dintre obiectivele sale – a  oprit Nabucco„, a declarat Charles Boyden Gray, fost diplomat american.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top