„Nepotul povesteste despre matusa sa, Evdokia, care la acea vreme era doar o fetita. Vecinii au invitat-o acasa. Se intampla în 1933, în timpul Holodomorului (Marea Foamete) din Ucraina. În scurt tim familia ei a devenit îngrijorata…”, – relateaza The New York Times.
„Ea nu s-a mai intors acasă”, spune nepotul său, Alexandr S.Hodakovsky, în prezent membru al „guvernului DNR” separatist, susținut de Rusia. Părinții ei, spre groaza lor, au constatat că vecinii, disperati de foame, au mâncat-o pe Evdokia. În timpul foametei astfel de cazuri de canibalism au fost frecvente. În total, victimele Holodomorului se cifreaza la 3,3 milioane de morti.
Istoricii din Ucraina în mod tradițional numesc Holodomorul un genocid al poporului ucrainean, acesta fiind rezultatul direct al colectivizării forțate initiate de Stalin și a rechizițiilor de cereale realizate de guvernul sovietic. Această versiune este predată astazi în școlile ucrainene.
„Dar, incepand cu acest an, elevii din zonele ocupate de Rusia nu mai invata despre Holodomor. Noile ordine ale regimului separatist au netezit calea pentru versiunea rusa, care sustine că foametea a fost o tragedie care a lovit inevitabil întreaga URSS.
„Chiar şi Hodakovsky, care isi aminteste despre rămășițele mătușii sale, descoperite mai tarziu intr-un put, înghite cu greu noua versiune a istoriei.
„A fost îngrozitor”, – spune el despre Holodomor și deloc inevitabil. Mai degrabă a fost rodul politicilor lui Stalin, în special vânzarea de cereale pentru finanțarea industrializării” – afirma Hodakovsky.
În prezent, pe langa războiul pentru teritorii, în Ucraina mai are loc un razboi – pentru istoria Ucrainei. În zonele controlate de separatiști, profesorii de istorie au fost instruiți să arunce manualele ucrainene de istorie.
Câteva cadre didactice au improvizat timp de cateva luni. În acest an, „Ministerul Educației” separatist a emis Materialele didactice pentru predarea istoriei, rescriind literalmente istoria în mijlocul anului școlar.
„Istoria nu se schimbă, – declara filosofic profesorul de istorie Natalia S.Skricenko. Oamenii doar privesc faptele prin prisma unei noi mentalități. Nu stim sigur ce s-a întâmplat în trecut. Stim doar ceea ce vedem prin prisma contemporanietatii”, spune cadrul didactic.
Skrichenko declara ca a cerut elevilor săi să trateze modificările din manuale ca pe un moment didactic – „un bun exemplu al modului în care istoria este scrisă”.
Acum, istoria la Donetk nu este o materie de stiinta. Rusia și gruparile pe care le sprijină în estul Ucrainei, în scopul justificarii rebeliunii care a dus la moartea a peste 6 mii de oameni, spun ca revolutia de la Kiev, care a dus la rasturnarea regimului Ianukovici, a fost o lovitura de stat neo-fascista.
Ei fac trimitere la faptul că naționaliștii ucraineni îl idolatrizeaza pe Stepan Bandera, pe care Rusia l-a numit (pe nedrept, potrivit majoritatii istoricilor) acolit al naziștilor, parţial responsabil de uciderea rușilor, polonezilor și evreilor în timpul celui de-al Doilea război mondial.
Din partea ucraineană, cei care se opun oricărei influențe ruse, inclusiv „guvernelor” separatiste din est, menționarea Holodomorul din 1933 se face în sprijinul argumentului că Rusia a pierdut pentru totdeauna dreptul moral de a influenta țara lor.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
de ce puneti virgula intre Holodomor si conjunctie?
Holodomor, sau