NATO usaIstoricul Christopher Clark și politologul Kristina Spohr se întreabă dacă sunt justificate acuzațiile împotriva Occidentului ca ar fi încălcat promisiunea data Rusiei de a nu extinde NATO spre est? Potrivit celor doi, afirmația că în timpul pregătirii Tratatului privind reunificarea Germaniei s-ar fi dat o garanție a alianței de a nu se extinde spre est, „nu are nicio bază reala”, scrie The Guardian.

Motivul resentimentelor elitei politice ruse este, în primul rând, credința că ea a fost înșelată de un adversar fără scrupule care nu a ezitat să încalce garanțiile internaționale. Dar amintirea promisiunii rupte de NATO este importanta si pentru că, în ceea ce privește Rusia, aceasta afectează legitimitatea acordurilor internaționale încheiate în cursul unificarii Germaniei, și ordinea mondiala rezultată in Europa. Ea a devenit unul dintre principalele argumente ale guvernului Putin în criza ucraineană actuală.

Conceptul de „umilire” de catre o putere străină a fost folosit în discursul politic rus si în trecut – de exemplu, în 1908, atunci când in cursul luptei diplomatice pentru strâmtorile Mării Negre, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Alexandr Isvolski a „cedat” Austriei Bosnia și Herțegovina, fara sa „primeasca nimic în schimb”. În loc sa-si recunoasca eșecul, Isvolski pur și simplu a negat faptul că [între Rusia și Austria] a existat un acord in acest sens. El afirma ca Viena a jefuit Rusia … În cursul crizei politice care a urmat în anii precedenți Primului Război Mondial, hotărârea fermă de a nu permite din nou Austriei sa „umileasca „[Rusia], a devenit un argument puternic împotriva compromisului.”

În ultimii ani, a reaparut tendința de a-si aminti de eșecurile trecutului și în mod eronat interpretandu-le ca pe o umilire a Rusiei. „Este una dintre caracteristicile cele mai notabile ale politicii externe a Kremlinului”, – spun autorii. Rusia a acuzat Statele Unite și Europa de Vest de invazia in Kosovo, Libia și Siria, și pe această bază „contestă legitimitatea acordurilor internaționale care stau la baza ordinii existente”.

trupe manevre NATO„In discuțiile care au precedat încheierea Tratatului [privind reunificarea Germaniei], partea rusă a ridicat problema extinderii NATO in fosta Germanie de Est. În ceea ce privește acest teritoriu, părțile au convenit că, după retragerea trupelor sovietice, aici nu vor fi dislocate trupe NATO străine, complexe NATO și arme nucleare…”.

„Privind înapoi peste istoria turbulentă a Europei anilor 1990 și peste colapsul URSS care a urmat, există o tentație mare sa dam vina pe rusi că nu s-au asigurat pentru cazul în care țările din Europa de Est vor adera la NATO. Dar aceste evenimente au fost de natura impredictinolului”- cred autorii.

În opinia lor, „sa reprezinti trecutul ca un lanț de înșelăciune, trădare și umilință este idee foarte periculoasa. Astăzi, ca și în 1908, povesti despre cum Rusia a fost pusa în poziția de victimă, impresioneaza foarte mult opinia publică în această țară, dar când aceste argumente sunt proiectate in politica internațională si lovesc tratatele și acordurile postbelice…

Miracolul lui 1990 este ca Europa de Est s-a restrucurat fără război, în spirit de dialog și cooperare. Meritul pentru tranziția pașnică il are conducerea sovietică de atunci. Să sperăm că succesorii lor rusi, în cele din urmă nu vor îngropa această realizare”, – se incheie articolul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Povestile Moscovei despre extinderea NATO – o manifestare a sindromului memoriei false

  1. dorina spune:

    discursuri de imperialisti care se acuza unii pe altii de razboaiele pe care le au facut fiecare in diferite epoci !!! razboaiele nu au adus decat moarte in orice timp deci toti sunt de consecinta …………aducatori de moarte .dreptatea nu sta la niciunul !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top