putin avionTeritoriul controlat de ISIS va fi oarecum redus, în Europa, populiștii vor pune la încercare puterea UE și cursa prezidențială din SUA, Hillary Clinton contra Jeb Bush” va fi un blockbuster, scrie mass-media internațională. În Rusia, orice este posibil – de la încălzire rapidă a relațiilor cu Occidentul, până la o nouă demonstrație a puterii furioase a lui Putin și chiar lovitura de stat la Kremlin.

Canadienii de la The Globe and Mail sustin ca, în Rusia, colapsul rublei a fost un dezastru. Acesta, e drept, a diminuat daunele în urma prabusiii prețurilor la petrol, dar crește prohibitiv povara datoriei în valută a sectorului privat rus.

Potrivit ziarului, probabilitatea unei recesiuni în Rusia este de 100%, la fel și probabilitatea ca Moscova sa ajute multe companii private și bănci. Probabilitatea incapacitatii de plata a Rusiei 24%, iar probabilitatea ca criza din Rusia sa „infecteze” sistem bancar global 21%.

Putin va încerca să distragă atenția de la criza prin destabilizarea și mai tare a Ucrainei și (sau) altei țări vecine. Probabilitatea este de 76%” – se spune în articolul The Globe and Mail.

Iată câteva alte predicții:

– Probabilitatea ca după un an teritoriul controlat de ISIS sa scada 88%.

– Probabilitatea unui atac terorist undeva în Occident, inspirat de ISIS 100%.

– Probabilitatea recesiunii în zona euro 61%, iar reintoarcerea pretului țițeiului brut WTI la peste $ 60 pe baril este de 59%.

Un editorial în The Times, întitulat simplu „Lumea în 2015„, începe astfel: Este posibil ca acest an va fi sub ”zodia” armelor cu siguranta trasa, a petrolului ieftin și a prăbușirii accelerate a unor state. Anul va fi solicitand pentru clasa conducatoare, aceasat va trebui sa demonstreze fermitate, care a lipsit in 2014, și va fi supusa unui test serios mai ales în Occident. „Este adevărat, în 1970 în lume erau 35 de țări democratice, în 2010 deja 120. Tendinta spre o guvernare mai buna este vie și sănătoasă. Principala întrebare a anului 2015 este dacă aceasta tendinta va avea sprijin din partea Occidentului– se întreabă The Time.

Tema principală este soarta Rusiei: Prăbușirea prețurilor la petrol, aventurismul militarist și disprețul lui Putin fata de opinia comunității intrenationale, precum și efectul sancțiunilor financiare internaționale au adus țara în pragul unui mare pericol„.razboi la comanda

Putin a ajuns în poziția unui șobolan încolțit. Acum, el poate ieși din situația periculoasă, făcând concesii Ucrainei, sau să devină foarte furios„. Serviciile speciale se așteapta la alte demonstrații a puterii politice a lui Putin, spune ziarul. Dar sancțiunile trebuie să-și faca efectul. Ele nu trebuie anulate pana cand Rusia nu oprește intervenția militară în Ucraina„, se mai spune în articol.

Testul Occidentul va fi în luna martie, când UE ar trebui să decida daca prelungește sau ridica sancțiunile împotriva Rusiei. Ziarul sfătuiește: Nu permiteti lui Putin să divida Vestul și sa impuna influența sa„.

Al doilea examen al Occidentului din 2015 va fi ”colaborarea” cu Iranul. Obama se așteaptă ca scăderea veniturilor din petrol va permite obtinerea de concesii de la Rouhani cu privire la programul său nuclear. Dar speranța lui Obama de a transforma Iranul într-un aliat în lupta împotriva ISIS „în cel mai bun caz este improbabila, și în cel mai rău ar putea fi pasul cel mai nesăbuit din 2015„.

Putin va cadea, iar bătăușii ISIS vor muri, la fel ca și califatul pe care încearcă să-l creeze. facem atunci în așa fel încât toate aceste lucruri sa se întâmplat cât mai curând posibil…” încheie articolul.

The Times a publicat, de asemenea, mai multe predictii ale corespondenților la rubrica generală Hillary and Jeb may be box office, but Putin’s still the one to watch”

Putin are nevoie de un nou concept, care sa poata fi ”turnatRusiei”, scrie Ben Hoyle în The Times.

Potrivit lui, Putin se confruntă acum cu examenul cel mai greu din 1999. Dintr-odata totul a devenit posibil – de la încălzirea rapidă în relațiile dintre Moscova și Occident, până la lovitura de palat, care să mareasca izolarea internațională a țării„.curs rubla

Criza economică nu a escaladat încă, dar ”acordul social” al lui Putin, în care rușii accepta autoritarismul și corupția guvernului, și primesc în schimb creșterea nivelului de trai, pare sa fie pe cale de a fi rupt.

Hoyle consideră Putin ar trebui să le ofere rusilor o noua cauza, proiect de tara. În 2014, rusii au ramas convinsi ca Putin s-a poziționat cu succes ca un lider care a restaurat imaginea de sine a Rusiei prin opoziție cu Occidentul. Poate că va fi tentat facă un pas mai departe pe aceasta directie. ”Intreventia în Ucraina poate deveni mai puternica, se poate apuca de coridorul terestru spre Crimeea sau chiar spre Moldova„. Dar sicriele de zinc sunt un fenomen nepopular pe arena politică, iar campanii militare pe termen lung sunt foarte costisitoare„, continuă autorul. Cotitura pe care a facut-o Rusia spre Asia, încă nu i-a asigurat investițiile de care are nevoie.

Putin ar putea încerca să cucereasca lumea cu sarmul sauva crea noi stimulente pentru investitorii străini, și va juca fin pentru a diviza si aduce discordie în cadrul UE, pentru a perturba prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru încă un an„, se spune în articol.

Economia probabil va rămâne o problemă crucială, care va defini domeniul alegerilor sale, dar, în cele din urmă, instinctul imprevizibil al lui Putin va fi cel care, din nou, va determina cursul Rusiei„, încheie Hoyle.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top