Ambasadorul Armeniei în Marea Britanie, Armen Sarkisian, a fost ales președinte al republicii. Deputații au ales pentru prima dată șeful statului după tranziția republicii spre forma parlamentară de guvernare. Alegerea președintelui reprezinta etapa finală a reformei constituționale din Armenia.

Candidat din partea Partidului Republican de guvernământ și ambasador în Marea Britanie, Armen Sarkisian a obținut 90 de voturi ”pentru” și 10 voturi ”împotrivă”. El a devenit astfel al patrulea președinte al Armeniei.

Președintele nou ales va prelua funcția pe 9 aprilie după expirarea mandatului  actualului șef de stat, Serj Sargsian. În aceeași zi va demisiona și guvernul, iar noul premier va fi numit de partidul de guvernământ sau de coaliția de guvernământ.

Profesor universitar, Armen Sarkisian are 65 de ani, a primit educatie la Erevan, unde s-a și născut. În 1976 a absolvit Facultatea de Fizică a Universității de Stat din Erevan, iar ulterior a efectuat studii postuniversitare la aceeasi facultate.

Între 1976-1990 a predat la Facultatea de Fizică din Erevan, unde a înființat Sectia de modelare matematică a sistemelor complexe. În 1984-1985 a predat și a desfășurat lucrări de cercetare la Institutul Astronomic de la Universitatea din Cambridge. În perioada 1986-1992 a efectuat lucrări de cercetare, a ținut prelegeri și a lucrat la instituții științifice și universități din Rusia, Germania, Statele Unite, Grecia, Regatul Unit.

În 1991, Sarkisian a intrat in corpul diplomatic. A fost ambasador în Regatul Unit, UE, Belgia, Olanda, Luxemburg, Vatican.

Între 1996-97 a condus guvernul armean. Este căsătorit, are doi fii și trei nepoți.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top