CCCurtea Constituțională a Rusiei a refuzat în premiera executarea deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Potrivit „Interfax”, instanța a constatat că este imposibil să pună în aplicare decizia CEDO în cauza „Anciugov și Gladkov împotriva Rusiei”, în care reclamanții – Anciugov Serghei și Vladimir Gladkov – s-au pland de anularea dreptului lor de a vota și de a candida la alegeri.

TASS reamintește că cei doi au fost condamnați în Rusia pentru infracțiuni grave şi pe baza paragrafului 3 al articolului 32 din Constituția rusă, li s+a refuzat dreptul la vot.

Anterior, solicitanții au încercat să conteste decizia în litigii cu comisiile electorale, precum și la Curtea Constituțională, dar fără rezultat. De aceea au apelat la Curtea de la Strasbourg.

În luna iulie 2013, CEDO a decis că interdicția de a participa la vot contrazice Conventia privind apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a cerut Rusiei să asigure detinutilor dreptul de participare la procesul politic.

Ministerul Justiției din Rusia a solicitat Curții Constituționale să declare imposibilitatea executării hotararii CEDO, care sunt contrare Constituției ruse.

Ca urmare, CC a decis că decizia CEDO nu poate fi executată în partea care implică asigurarea dreptului de vot al deținuților, fără excepție. Dar, CC a constatat că legea federală poate fi modificată, astfel încât, în anumite condiții de detenție, deținuții sa aiba dreptul să voteze.

Este primul caz in care instanța constitutionala din Rusia invalideaza o hotărâre CEDO după adoptarea, în decembrie 2015, a modificarii „Legii privind Curtea Constituțională a Federației Ruse”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Premieră în Rusia. Curtea Constituţională a invalidat o decizie CEDO

  1. Catun spune:

    Rusia a ajuns cea mai fericita tara. Sadicul Putin a deschis robinetul abuzurilor asupra masochistului popor rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top