filipContinuarea dialogului politic și relansarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă au fost problemele centrale abordate în cadrul întâlnirii bilaterale dintre premierul moldovean, Pavel Filip, și omologul său rus Dmitri Medvedev, în marja unei reuniuni a șefilor de guvern din țările membre ale CSI (Comunitatea Statelor Independente), ce a avut loc marți la Bișkek (Kârgâzstan), informează un comunicat al Biroului de presă al guvernului de la Chișinău.

Un alt subiect abordat cu această ocazie a vizat stabilirea unei agende comune de acțiuni pentru identificarea soluțiilor pe întreg spectrul de problemele existente în cooperarea bilaterală.

În acest sens, Pavel Filip a menționat că primii pași au fost deja făcuți: vizita ministrului de externe moldovean, Andrei Galbur, la Moscova, consultările la nivel de viceminiștri de externe la Chișinău, precum și întâlnirea recentă a copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, Dmitri Rogozin și Octavian Calmâc.

‘Sperăm că aceste eforturi vor impulsiona pozitiv cooperarea bilaterală în toate domeniile și, în primul rând, vor contribui la depășirea barierelor existente în relațiile comerciale și economice tradiționale pentru a reveni la trendul de creștere a schimburilor comerciale’, a spus Pavel Filip.

Cu prilejul viitoarei vizite a vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chișinău, preconizată pentru 5-6 iulie 2016, urmează să fie pusă în discuție o foaie de parcurs pentru eliminarea restricțiilor la exportul de mărfuri moldovenești pe piața rusă, a indicat primul ministru moldovean.

La rândul său, premierul rus Dmitri Medvedev a exprimat disponibilitatea părții ruse de
a relua relațiile dintre cele două țări, inclusiv pe platforma Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică. ‘Vreau să vă doresc succes în această perioadă economică deloc ușoară pentru Republica Moldova. Federația Rusă este interesată să reușiți și sunt gata să discutăm despre situația curentă în relațiile noastre și perspectivele de viitor’, a spus Medvedev.

În discuția cu premierul rus, Pavel Filip a subliniat că Acordul de liber schimb în cadrul CSI trebuie respectat pe deplin și că, din punct de vedere juridic, nu există nicio contradicție cu regimul comercial al Republicii Moldova în raport cu Uniunea Europeană. Șeful guvernului de la Chișinău a subliniat că implementarea Acordului de liber schimb cu UE de către Republica Moldova creează oportunități pentru investitorii străini, inclusiv pentru cei din Federația Rusă, în special, aceștia putând beneficia de lipsa taxelor vamale la exportul de mărfuri în UE.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to Premierii Rusiei și Republicii Moldova la un summit al CSI

 1. rsumy spune:

  Rep. Moldova schimbă iar macazul.
  Păcat.

 2. Putin spune:

  Foamea din rusia isi spune cuvantul! 🙂
  Rusia a impus la 18 iulie 2014 un embargou asupra importurilor de fructe şi legume moldoveneşti,
  „Restricţiile impuse de Rusia importurilor de produse din Republica Moldova sunt motivate de riscul reexportării unor mărfuri europene pe piaţa rusă, în urma semnării de către Chişinău a Acordului de Asociere cu UE, a declarat, vineri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, relatează RIA Novosti online.
  „Ruşii iubesc fructele şi legumele din Republica Moldova, dar ne temem că, prezentate drept moldoveneşti, produse pe care nu le dorim ar putea ajunge pe piaţa rusă. Prin semnarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE, Chişinăul a ignorat interesele partenerilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi în special ale Rusiei”, a declarat Dmitri Rogozin la Tiraspol, după întrevederea cu liderul separatist Evgheni Şevciuk.”

  Acum rusia nu mai considera un pericol Acordului de Asociere cu UE. Foamete mare in rusnacia!

  • Putin spune:

   Nu Moldova a impus un embargou rusiei, nu Moldova a revenit asupra deciziei. Cum ramane cu ne descurcam singuri. Cu produsele rusesti cele mai bune din Univers. Cu autosuficienta. Cu economia care va merge mai bine asa, izolata! 🙂 Acum vor venii trolisorii si ne vor spune ca nu rusia a revenit asupra deciziei, ca pericolul merelor moldovenesti a trecut, viermele european care salasluia in coceanul moldovenesc a fugit….:) bla, bla, bla…

 3. Constantin Moldovean spune:

  Oleg Cojocaru, m-ai dezamăgit. Cred că și pe Unchiulețul Soros.
  Cum așa ? Medvedev n-a bătut cu pumnu-n masă ? N-a țipat la Filip? Acesta nu s-a întors cu sticleți ? Lamentabil ! Cum rămâne cu agresivitatea Rusiei ?
  ***
  Este limpede că UE numai de merele, vinul și perjele băsărăbenilor n-are nevoie. Tot la Moscova este nădejdea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top