Premierul nipon Shinzo Abe s-a arătat conciliant faţă de Rusia, joi, în timpul unei adunări organizate în fiecare an în Japonia pentru a cere restituirea a patru insule nordice revendicate de cele două ţări, informează AFP.

Liderul naţionalist, ale cărui afirmaţii mai ferme au provocat la începutul lui ianuarie furia Moscovei, nu a făcut de data aceasta apel la suveranitatea Japoniei asupra Kurilelor de Sud. Denumite Teritoriile de Nord de Japonia, aceste insule se află în centrul unei dispute teritoriale care a împiedicat până acum cele două ţări să încheie un tratat de pace după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie agerpres.ro.

Tokyo consideră oficial cele patru insule anexate de URSS în 1945 ca făcând „parte integrantă din teritoriul Japoniei”.

Abe, care susţinea în fiecare an discursuri în timpul acestei adunări, s-a mulţumit de data aceasta la a se angaja să depună eforturi pentru a semna un tratat de pace cu Rusia, cu al cărei preşedinte, Vladimir Putin, el s-a întâlnit de 25 de ori, cel mai recent luna trecută.

„Nu este uşor să soluţionezi o problemă rămasă fără răspuns timp de 73 de ani”, a declarat premierul nipon în faţa a peste o mie de persoane reunite într-un teatru din Tokyo, printre care foşti locuitori ai insulelor disputate şi rude ale acestora, sindicalişti, familii ale membrilor forţelor de autoapărare din Japonia. „Sunt hotărât să rezolv această problemă teritorială pas cu pas”, a declarat el.

Shinzo Abe şi-a susţinut discursul în faţa unui banner pe care era scris „Returnaţi cele patru insule din Nord”, însă el însuşi nu a preluat acest slogan.

Cele două ţări au semnat în 1956 o declaraţie ce menţiona restituirea a două din cele patru insule odată ce pacea va fi încheiată. Însă, negocierile, puternic încetinite după semnarea în 1960 a unui tratat de cooperare între Tokyo şi Washington, nu au dus vreodată la un rezultat concret.

Shinzo Abe a precizat că miniştrii de externe şi emisari ai celor două ţări se vor întâlni luna aceasta pentru a discuta despre un tratat de pace, înainte de o nouă întrevedere a lui cu Vladimir Putin, pe marginea summitului G20 prevăzut să aibă loc în iunie în Japonia.

Această dispută teritorială nu împiedică cele două ţări să întreţină relaţii economice, ilustrate în special prin importante investiţii nipone în Rusia, printre care cele ale grupului auto Toyota sau ale giganţilor în domeniul energetic. În ultimii ani, Abe şi Putin au discutat şi despre proiecte economice în insulele situate între Marea Ohoţk şi Oceanul Pacific.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Premierul Japoniei s-a arătat mai conciliant faţă de Rusia în problema insulelor Kurile

  1. bogdan spune:

    Conciliant sau nu insulele tot furate au ramas la porci !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top