Primul ministru rus Dmitri Medvedev a declarat că răspunsul Rusiei la sancțiunile americane ar putea fi restrângerea acesului mărfurilor americane pe piața rusă, transmite BBC.

Decizia finală va fi luată de președintele rus, a declarat el în timpul raportului anual al guvernului către Duma de Stat. Cu toate acestea, Medvedev și-a exprimat speranța că deputații vor veni cu propriile inițiative în ceea ce privește reacția la cele mai recente sancțiuni ale SUA.

„Pe piața noastră exista o mulțime de produse din SUA și nu numai valori mobiliare – despre care ar trebui să vorbim separat – dar, de asemenea, o varietate de alte produse care sunt disponibile pe piața noastră și fabricate de americani“ – a răspuns el la o întrebare cu privire la măsurile pe care Rusia le poate impune ca răspuns la sancțiunile SUA.

„Încercările de presiune, inclusiv folosirea nedisimulată a oricăror sancțiuni sub pretexte inventate, nu numai că nu scad, ci din contra”, a spus Medvedev.

Potrivit premierului rus, Moscova nu exclude posibilitatea de a cere protecție de la instituțiile internationale, ca răspuns la încercările de a-i „pedepsi pe ruși“ și la „utilizarea metodelor necompetitive de luptă pentru piețele economice“.

„Răspunsul trebuie să fie bine cântarit, fără a ne aduce atingere noi înșine, ar trebui să fie adecvat, dar nu excludem faptul că pe o anumită direcție va trebui să reconsideram toate aspectele cooperării noastre cu Statele Unite“, – le-a spus Medvedev deputaților ruși. „Ei încearcă să ne prindă într-o menghina financiara și economica și nu putem să nu reacționam la acest lucru”.

Medvedev este cunoscut ca mare fan al produselor americane Apple. În mandatul sau de președinte a fost văzut în mod repetat cu iPhone și iPad. Ulterior a primit telefoane inteligente de fabricatie ruseasca, și chiar el însuși a declarat ca folosește telefoane ale altor marci. Dar, în noiembrie 2017, a fost surprins din nou cu un telefon de la Apple (iPhone X), cu care isi facea selfie-uri.

Anterior, Medvedev nu a exclus că răspunsul rusesc se poate referi la „relațiile comerciale și procedurile existente”. Totusi, cum observa expertii, Rusia și SUA nu au acorduri comerciale exclusive, dar ambele țări sunt membre ale Organizației Mondiale a Comerțului.

Cifra de afaceri din comert dintre cele două țări a ajuns la 24 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2017, din care 17 miliarde de dolari reprezinta livrările Rusiei către Statele Unite. Rusia livrează în principal petrol, metale, combustibil nuclear, îngrășăminte minerale și pește. Aceste poziții reprezintă 90% din exporturile rusești către Statele Unite.

Principalul articol al exporturilor americane către Rusia il reprezinta produsele Boeing: aeronave, motoare de aeronave și componente pentru aeronave.

În plus, Statele Unite furnizează produse pentru construcții de mașini. Totodata, înainte de impunerea sancțiunilor, SUA au fost, de asemenea, un important furnizor de echipamente pentru industria petroliera a Rusiei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Premierul rus propune interzicerea produselor americane. Nu a menționat însă mult îndrăgitele iPhone și iPad

  1. bogdan spune:

    Pai porcii nu produc nimic in afara de materii prime…pesemne se vor intoarce la Abace…

  2. bogdan spune:

    In curand poporul de mujici va cere interzicerea gunoaielor de Putler sau Medvedev ! Atunci sa te tii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top