Kurile

Autoritățile japoneze cred că agresiunea rusă desfășurată în Ucraina și anexarea Crimeei este comparabilă cu problema Insulelor Kurile.

„În timpul vizitei sale în Belgia, ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Fumio Kishida a declarat că „situația din Ucraina a fost schimbată din cauza utilizării fortei. Acest lucru este valabil şi pentru problema „teritoriilor nordice” (insulele Kurile-n.r.).” Rusia nu este de acord cu această afirmație,” scrie publicatia Sankei Shimbun.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că insulele în cauză aparțin în mod legal Rusiei după al Doilea Război Mondial și a acuzat Japonia de reticența în a învăța lecțiile istoriei.

„Comunitatea internațională a criticat aspru Rusia, care anul trecut a anexat Crimeea, încalcând dreptul internațional. Ministrul Afacerilor Externe al Japoniei doar a explicat comunității internaționale că situația din Ucraina este comparabilă cu problema Kurilelor, unde status quo-ul a fost schimbat tot cu forța. Este posibil ca răspunsul dur al Kremlinului sa fie pe seama faptului că (Kishida-n.r.) a pus presiune pe o rana mai veche”- a sugerat ziarul.

Publicatia nipona recomandă „să se acorde o atenție mai mare reacției fata de vizita planificată a lui Putin în Japonia în acest an”. „Vizita și negocierile nu ar avea sens dacă Rusia va nega din start faptele istorice. Ar trebui să informam partea rusă”, observa ziarul.

Publicația subliniază faptul că Rusia sfideaza ordinea mondială şi nu se uita la propriile ei acțiuni,  acuzand Japonia de denaturare a istoriei.

„Tokyo trebui sa mențina o poziție puternică în problmea „teritoriilor nordice” și sa prezinte cu claritate propriile argumente”, conchide ziarul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top