cognac armeanCu puțin timp înainte ca Ucraina sa semneze un acord de asociere cu UE, decizie care a declanșat începutul crizei în relațiile cu Rusia, Armenia a luat o decizie opusa, scrie ziarul american The Washington Post (WP).

După discuțiile cu Vladimir Putin, președintele Serj Sargsyan a declarat că Armenia din punct de vedere comercial va adera mai degrabă la Uniunea Economica Eurasiatica (CEEA), care în acel moment însemna Rusia, Belarus și Kazahstan, decât la UE, își amintește junralistul WP.

În această săptămână, Serj Sargsyan a vizitat Washingtonul, pentru a participa la evenimentele dedicate comemorarii a 100 de ani de la genocidul armean. Jurnalistul WP s-a întâlnit cu președintele și politicianul i-a explicat că alegerea Armeniei a fost una de natura practică.

„Coniacul armean nu poate fi vândut la Paris – a spus Sargsyan. – Dar, Rusia este o piata minunata”.

Cu alte cuvinte, președintele a adoptat o „soluție pragmatică”. O treime din exporturile Armeniei ajung în Rusia și statele membre CEEA, inclusiv produsele agricole, realizate de ce mai mare parte a populatiei. În schimb, Rusia vinde gaz Armeniei „la un preț destul de bun.”

In conversatia cu junralistii WP,  Sargsyan a subliniat faptul că Armenia continuă să mențină relații bune cu UE. Cu toate acestea, acordul de liber schimb cu UE nu ar aduce multe beneficii Armeniei, mai ales că frontiera cu Turcia este încă inchisa. Pentru ca comerțul liber sa aduca beneficii armenilor, economia trebuie să mai crească încă 10-15 ani. „Între timp, noi trebuie să supraviețuim într-un fel – a spus Sargsyan. – Oamenii nu sunt dispuși să sufere atât de mult timp”.

Racirea relatiilor dintre Rusia și Occident are un impact negativ asupra locuitorilor din Armenia: exporturile armene în Rusia au scăzut, la fel și investițiile ruse din Armenia, precum și remitențele cetățenilor armeni care lucrează în Rusia. Dar dacă Armenia nu ar fi aderat la CEEA, s-ar fi confruntat cu probleme mult mai grave, considera Sargsyan.

Totusi, seful statului armean nu a explicat ratiunea economica a cedarii Rusiei unor prerogative ale suveranitatii de stat, precum controlul comun ruso-armean al frontierei dintre Armenia si Turcia si mai ales prezenta unei baze militare ruse in Armenia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top