Ilham AliyevPreședintele azer Ilham Aliyev consideră razboiul din Karabah și Ucraina sunt imaginea în oglindă a aceluiasi tip de conflict”. Prezent la conferinta dedicata securitatii de la Munhen, Aliyev a spus dacă „razboiul rece” armeano-azer ar fi fost soluționat la vremea sa, astăzi în Europa nu am fi avut o nouă sursă de tensiune, potrivit newsru.com.

Desigur, situația tragică din Ucraina atrage atenția si asupra altor conflicte inghetate de mai mulți ani. În exemplul nostru, conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan are o istorie de peste 20 de ani. Conflictul a început înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice și a continuat dupa destramarea URSS. Razboiul a dus la ocuparea teritoriului Azerbaidjanului recunoscut pe plan internațional. OSCE are un grup special care se ocupă de soluționarea conflictului. Se numește Grupul de la Minsk și are co-președinți pe cei trei membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU   Rusia, Franța și SUA. Acest grup este activ de peste douăzeci de ani, dar nu a obtinut niciun rezultat„, a reamintit Aliyev.

Integritatea teritorială a Azerbaidjanului are aceeași valoare ca și integritatea teritorială a Ucrainei, despre care acum vorbeste toata lumea, mai afirma seful azer.Nagorno-Karabakh2

Daca conflictul armeano-azer ar fi fost rezolvat la vremea sa, Ucraina nu s-ar fi confruntat cu acelasi fel de conflict, pentru că aici avem același scenariu încălcarea integrității teritoriale, ocupație, separatism. Sunt doua imagini în oglindă„, a spus presedintele Azerbaidjanului.

Referindu-se la perspectivele de rezolvare a conflictului, Aliyev a descris mai multe etape foarte simple” pentru restabilirea încrederii reciproce. El a cerut retrocedarea tuturor teritoriilor ocupate în schimbul deschiderii tuturor canalelor de comunicare  dintre Azerbaidjan și Armenia și dintre Turcia și Armenia.

Chiar am prezentat o propunere care poate fi pusă în aplicare în NagornoKarabah, anumite programe sociale, pentru ca oamenii traiesc acolo într-o situație foarte grea. Putem coopera în domeniul transporturilor și al energiei. Suntem deschisi. Oferim armenilor care trăiesc în Nagorno-Karabah o larga autonomie, cu toate acestea, niciuna dintre propunerile noastre nu a fost acceptata„- a declarat Aliyev.

tanc ruginit KarabakhReprezentantul Armeniei, al cărui nume în procesul-verbal publicat pe site-ul președintelui Azerbaidjanului nu este specificat, a atras atenția lui Ilham Aliyev Azerbaidjanul încalcă în mod constant acordul de încetare a focului pe linia de contact cu Nagorno-Karabah și la granița cu Armenia„.

Din ianuarie până în prezent a fost incalcata încetarea focului de cel puțin trei mii de ori, au fost omorâte mai multe persoane de pe ambele parti. Întrebarea mea pentru dl Aliyev este daca nu cumva Azerbaidjan exacerbează conflictul cu astfel de acțiuni?” a întrebat reprezentantul Armeniei.

În replică, președintele Azerbaidjanului a declarat în cursul  reuniunii  Adunării Generale a ONU, Armenia  a votat împotriva integrității teritoriale a Ucrainei.Nagorno karabah

Ca răspuns la întrebarea adresată de reprezentantul Armeniei observ , de fapt, dansii dau mereu vina pe noi. Este o tactică armeană. Ei au ocupat țara noastră, au încălcat normele de drept internațional, au comis genocid în Hodjalî, au distrus monumente noastre istorice și religioase și tot ei ne acuză. Întrebarea este, ce cauta soldații armeni în teritoriile ocupate? Ce cauta soldatii armeni la Agdam? Dacă vor să nu moară, să nu calce în Agdam. rămână acasa, la Erevan, Gyumri, în propria țară…”, a spus Aliyev.

În același timp, Baku face apel la comunitatea internationala sa impuna sancțiuni internaționale împotriva Armeniei.

„Dacă instituțiile și organizațiile internaționale ar fi sa impună sancțiuni împotriva unei țari, prima ar trebui să fie Armenia„, a declarat Vagif Dargyahly, șeful serviciului de presă al Ministerului Apărării al Azerbaidjanului , potrivit InterfaxAzerbaidjan.

Astfel, potrivit oficialilor militari, comunitatea internațională ar trebui să răspundă la exercițiile militare desfășurate pe teritoriile ocupate.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top