ZemanTeleviziunea rusa minte în documentarul sau despre invazia trupelor Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia în 1968, a declarat președintele ceh Milos Zeman, citat de Ceske Noviny.

„(Invazia – n.r.) nu a fost o greșeală, ci a fost o crimă. Insist asupra acestui punct de vedere, dar televiziunea rusa a declarat că a fost o încercare de a preveni o lovitură de stat militară”, – a spus Zeman.

„Televiziunea rusa minte și alte comentarii, cu excepția faptului că aceasta este o minciună jurnalistică, nu pot face”, – a declarat președintele Republicii Cehe, care și-a exprimat în mod repetat aprobarea fata de politica Kremlinului.

Noul film documentar despre invazia militară din Cehoslovacia, în august 1968, transmis pe postul de televiziune „Rossia 1” a înfuriat guvernele din Cehia și Slovacia, care au acuzat Moscova că încearcă să rescrie istoria.

Autorii documentarului, difuzat pe 23 mai, sustin că „scopul invaziei în Cehoslovacia a fost prevenirea unei lovituri de stat militare sustinute de Occident.”

În filmul „Pactul de la Varșovia. Documente desecretizate” se sustine că blocul militar condus de Uniunea Sovietică a fost o organizație pur defensivă care se opunea agresivei NATO.

Guvernul ceh l-a chemat pe ambasadorul rus sa dea explicatii. Într-o declarație, Ministerul de Externe al Slovaciei sustine că, în trecut, Rusia si-a cerut scuze oficial pentru invazia și ocupația ulterioară a Cehoslovaciei.

Guvernul de la Bratislava a declarat că nou documentar lezeaza relațiile tradiționale de prietenie dintre Slovacia și Rusia, Slovacia exprimand un protestul oficial față de prezentarea documentarului.

Praga 1968În film, învazia sovietică este reprezentata ca un gest de prietenie cu scopul protejarii țarii de potentiale amenințări. Ministerul de Externe al Slovaciei a subliniat că insista pe „respectarea adevărului” în special în contextul acestei „mari tragedii pentru Cehoslovacia și cetățenii săi.”

Reformele liberale din Cehoslovacia au fost realizate intre ianuarie-august 1968. Schimbarea de curs, ramasa în istorie ca „Primăvara de la Praga”, a fost condusa de liderul Partidului Comunist, Alexander Dubcek. El a redus cenzura din mass-media si a propus realizarea in tara a unui ”socialism cu față umană”.

URSS a răspuns trimitand in Cehoslovacia două mii de tancuri si cinci sute de mii de soldați, reprezentanți ai armatelor din țările Pactului de la Varșovia (cu excepția României). Ciocnirile care au urmat intre populatie si trupele sovietice au dus la peste o sută de morti in randurile civililor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top