Judecătorii Curții Constituționale din Ucraina l-au eliberat pe șeful lor, Stanislav Șevciuk, din funcția de judecător, ceea ce duce automat la demisia din funcția de șef al instanței supreme, anunta agenția „Interfax-Ucraina”.

Decizia este definitivă și nu poate face obiectul unei căi de atac. Potrivit agenției, Curtea Constituțională deja a numit un nou președinte, pe  Natalia Șaptala.

Un număr de 12 din cei 18 judecători ai Curții Constituționale au votat pentru eliberarea lui Șevciuk din funcție, după ce au luat cunostinta de concluziile raportului comisiei de etica, care a constatat încălcări sistematice și semnificative în activitatea șefului instanței.

Marți, membrii Curții Constituționale și-au exprimat neîncrederea față de Stanislav Șevciuk, încercând astfel să îl forțeze să demisioneze. Cu toate acestea, legea ucraineana nu prevede o astfel de procedură.

Șevciuk a declarat că a fost victima unei „lovituri anticonstituționale” și l-a acuzat pe președintele în exercițiu al Ucrainei, Petro Poroșenko, ca ar fi in spatele ”loviturii”.

În martie 2019, trei judecători ai Curții Constituționale din Ucraina – Nikolai Melnik, Serghei Sas și Igor Slidenko – au adresat colegilor lor o scrisoare în care au cerut demisia șefului curții, Stanislav Șevciuk.

Presa ucraineană a scris anterior că unii dintre judecătorii loiali lui Petro Poroșenko ar putea să se opună lui Șevciuk, deoarece fratele său l-a sprijinit deschis pe Vladimir Zelenski.

Constituția Ucrainei prevede că președintele nou ales al țării trebuie să depună jurământul în fața șefului Curții Constituționale.

O serie de mass-media au speculat că demisia lui Șevciuk ar putea duce la amânarea inaugurării lui Vladimir Zelenski. Curtea, însă, a declarat că demiterea lui Stanislav Șevciuk nu va avea nicio influență asupra datei inaugurarii noului președinte. Curtea a precizat că, în absența șefului curții, președintele ales ar putea depune jurământul în fața unuia dintre adjuncții săi.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top