Președintele georgian, Ghiorghi Margvelașvili a criticat guvernul de la Tbilisi pentru politica sa externă și l-a încurajat să adere la așa-numita „politică strategică de toleranță“ în relațiile cu Rusia, care rămân încordate la un deceniu după războiul din 2008.

În discursul său anual din Parlament de pe 2 mai, Margvelașvili a spus că ”politica strategică de toleranță“ în relațiile cu Rusia „este importantă pentru Georgia în contextul actual.“

El a sugerat că Moscova ar putea căuta pretext pentru un nou conflict. Georgia ar trebui să fie atentă la orice provocări din partea Rusiei și sa faca tot posibilul să nu permită Rusiei să folosească forța, a spus Margvelașvili.

În discursul său presedintele Georgiei a acuzat guvernul de ”monopolizarea puterii” și încercarea de a „distruge clasa politică din Georgia“, în timpul alegerilor parlamentare din 2016. Potrivit lui, alegerile din 2016 au fost „o încercare deliberată de a “slăbi partidele politice ca actori-cheie în arena politică. Margvelașvili a spus că „nu au fost luate măsuri pentru a consolida opoziția politică“.

De asemenea, el a criticat serviciile de securitate, afirmand ca georgienii, care au comis „violențe împotriva oamenilor obișnuiți, lucrează în prezent în procuratura și organele de aplicare a legii“.

Georgia și Rusia au rupt relațiile diplomatice după războiul din august 2008, în care trupele ruse au invadat Georgia. Dupa invazie, Rusia a recunoscut Osetia de Sud și o altă regiune separatistă, Abhazia, drept ”state independente”.

Războiul a dus totodata si la întărirea si mai puterica a legăturilor Tbilisi cu Occidentul.

Cu cateva exceptii, nicio țară din lume nu a urmat exemplul Rusiei si sa recunoasca independenta Abhaziei și Osetiei de Sud.

Margvelașvili și premierul Giorgi Kvirikașvili se afla în conflict deschis după reforma constituțională din 2013, cand primul-ministru al Georgiei a capatat mai multă putere decât președintele.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top